eur:
388.09
usd:
360.81
bux:
68743.36
2024. május 9. csütörtök Gergely

A Parlamentben is feszültséget okozott a sztrájk

Kivonultak a teremből, majd visszatértek a szocialista képviselők az Országgyűlés költségvetési bizottságának rendkívüli ülésére, amelyet a fideszes Szijjártó Péter a sztrájkokkal kapcsolatban kialakult helyzet miatt kezdeményezett. A testület érdemi döntést nem hozott, mert a képviselők még a napirendben sem tudtak megegyezni.

Varga Mihály, az Országgyűlés költségvetési és pénzügyi bizottságának elnöke elsőként Kóka Jánosnak adott szót az ülésen, mert a szabad demokrata frakcióvezető a vasúti és a reptéri dolgozók munkabeszüntetésének ügye mellett arra is kíváncsi volt, hogy milyen alapon osztott szét a parlament a terven felül 200 milliárd forintot két múlt heti, a 13. havi bérkompenzációkat érintő intézkedéssel.

Arra is választ várt, hogy ha valóban volt összességében 200 milliárd forintos mozgástér, akkor ezt a kormány miért az állami kiadások növelésére, miért nem adócsökkentésre fordította.

Ekkor már több szocialista képviselő jelezte, hogy a bizottsági ülés elkezdéséhez előbb a testületnek el kell fogadnia napirendjét. A véleményeket figyelmen kívül hagyva Varga Mihály megadta a szót a bizottság összehívását kezdeményező fideszes Szijjártó Péternek, hogy indokolja kezdeményezését.

"Itt lenne az ideje, hogy a kormány feloldja azt a felháborító helyzetet, amely azért állt elő, mert a kormánynak kiszolgáltatott reptéri és vasúti dolgozókat szembeállították a nekik kiszolgáltatott utasokkal" - fogalmazott az ellenzéki politikus.

Mindezek után pedig Varga Mihály felkérte a sztrájkoló szakszervezetek képviselőit, Gaskó Istvánt, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének elnökét és Kovács Zoltánt, a Repülőtéri Dolgozók Szabad Szakszervezetének elnökét, hogy ismertessék álláspontjukat. Erre a szocialista képviselők többsége - a napirend elfogadásának továbbra is fennálló hiánya miatt - felhördült, majd kivonult az ülésről.

Ezt követően az MSZP-s Szabó Lajos, a bizottság alelnöke a folyosón az újságíróknak válaszolva elmondta, hogy a sztrájkokkal kapcsolatos napirendi pontban nincs illetékessége a bizottságnak, míg az SZDSZ állításának, hogy a kormány felhatalmazás nélkül költötte el a pénzt, semmilyen alapja nincs. Kérdésre válaszolva hozzátette, hogy a 13. havi bér kompenzációja 117 milliárd forint, és ez az összeg benne van a jövő évi büdzsé fejezetenkénti és általános tartalékában.

Nem sokkal később visszatértek a terembe az MSZP-s képviselők, ám folyamatosan hangoztatták, hogy ez nem is bizottsági ülés, csupán egy sajtótájékoztató. A két napirendi pontról szóló szavazás során végül a bizottság 14 igen, 14 nem és egy tartózkodó mellett egyik pontot sem szavazta meg, így érdemi döntés nem született.

Címlapról ajánljuk
Feloszlatták a palesztinbarát tábort Bécs leghíresebb egyetemén
Lépett az osztrák rendőrség

Feloszlatták a palesztinbarát tábort Bécs leghíresebb egyetemén

Az amerikai egyetemi tüntetések mintájára tartottak palesztinbarát megmozdulásokat több európai ország, köztük Ausztria egyetemein. Aktivisták hétfőn kontinens egyik legrégebbi egyetemének számító Universität Wien udvarán létesítettek palesztinbarát tiltakozó tábort, amelyet a rendőrség csütörtök hajnalra feloszlatott.

Hszi Csin-ping: sok sikert kívánok Magyarország soros EU-elnökségéhez

A Budai Vár Oroszlános udvarában ünnepélyes katonai ceremónia keretében Sulyok Tamás köztársasági elnök fogadta Hszi Csin-ping kínai államfőt. Az eseményen jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök is. A Sulyok Tamás államfővel folytatott beszélgetésen a magyar köztársasági elnök elfogadta Peking meghívását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×