eur:
385.26
usd:
354.8
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita

Ma kezdődik a hanuka, a fény zsidó ünnepe

Az idén egybeesik a keresztény karácsony és a zsidó hanuka. A Bálint Ház igazgatója szerint a két ünnepnek közös gyökerei és jegyei vannak. Fritz Zsuzsanna az InfoRádiónak elmondta: a zsidó közösség tagjainak több mint 70 százaléka nem él az ortodox vallási szabályok szerint, és sok család számára kérdés, hogy ragaszkodjanak-e a zsidó előírásokhoz, vagy ünnepeljék-e meg a karácsonyt is.

Ma kezdődik a hanuka: a zsidó nép arra emlékszik a fény ünnepén, hogy az Izraelt elfoglaló, és a zsidó hitéletet korlátozó, szír görögöket a Makkabeusoknak sikerült kiűzniük hazájukból - mondta az InfoRádiónak a Bálint Ház igazgatója.

Fritz Zsuzsanna hozzátette: a győzelem után a zsidók visszatértek a jeruzsálemi Szentélybe, megtisztították azt a bálványszobroktól és újra felavatták azt. A hagyomány szerint Szentélyben azonban csak egy napra elegendő tiszta olajat találtak, de csoda történt és az olaj nyolc napon át égett a menórában.

A keresztény karácsony és a zsidó hanuka idén egybeesik. A nyolcnapos zsidó ünnep ma is erős identitásalakító esemény, ilyenkor fánkot kell enni, mivel az olajban sült - így emlékeznek az olaj csodájára - magyarázta a Bálint Ház igazgatója.

A közép-kelet-európai zsidó közösség hetven-nyolcvan százaléka nem él a vallási szabályok szerint: sokan kulturálisan élik meg zsidóságukat - magyarázta Fritz Zsuzsanna, aki szerint számos család számára kérdés, hogy ragaszkodjon-e az előírásokhoz, vagy ünnepeljék meg a karácsonyt is.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×