eur:
385.42
usd:
355.05
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin

Ismerje meg a Váradi Biblia történtetét!

A nyolcvanas években a Ráday-gyűjteményből lopták el, ezért ugyan oda kerül vissza a XVII. században nyomtatott Váradi Biblia - mondta az InfoRádiónak a Duna-melléki Református Egyházkerület püspöke. Bogárdi Szabó István hozzátette: egy antikváriumi aukció során bukkant fel a ritka példány.

A Váradi Bibliát az 1650-es évek végén kezdték Nagyváradon nyomtatni, és amikor a várost bevették a törökök, a védők csak azzal a feltétellel adták meg magukat, hogy a már elkészült oldalakat magukkal vihetik. E részek Kolozsvárra, illetve Debrecenbe kerültek, ott fejezték be a nyomtatásukat - mondta az InfoRádiónak a Duna-melléki Református Egyházkerület püspöke.

Bogárdi Szabó István hozzátette: nem lehet tudni pontosan, hány darab készült a Váradi Bibliából, nagyobb könyvtárakban és magángyűjteményekben van csak egy-egy példány. Annyi azonban biztos, hogy a készítők célja az volt: a kötet minél több gyülekezethez és - tehetős - emberhez jusson el.

A Váradi Biblia szövege nem tér el jelentősen a Vizsolyi Biblia tartalmától. Ez utóbbit egyébként már az első kinyomtatása után mintegy másfél évtizeddel, 1606-ban revízió alá vették - magyarázta a püspök.

A most egy antikváriumi aukció során felbukkant példány a nyolcvanas években tűnt el a Ráday-gyűjteményből. A bibliát egy református presbiter fedezte fel, ő vette észre benne a gyűjtemény pecsétjét, és értesítette a Duna-melléki Református Egyházkerületet, amely végül visszavásárolta a kötetet.

A Váradi Biblia visszakerül a Ráday-gyűjteménybe, és az érdeklődők meg is tekinthetik - fűzte hozzá Bogárdi Szabó László.

Hanganyag: Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bíróság előtt az államcsínyre készülő Reichsbürger-csoport vezetői

Bíróság előtt az államcsínyre készülő Reichsbürger-csoport vezetői

A hesseni rendőrség 2022 decemberében csapott le a vád szerint államcsínyre készülő ún. Reichsbürger-csoportra. A feltételezett puccskísérlet vezetője, Heinrich Prinz Reuss türingiai ingatlanvállalkozó azóta több társával együtt őrizetben van. A bírósági tárgyalás maratoninak ígérkezik, annak második szakasza most kezdődött.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×