eur:
385.49
usd:
355.11
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita

Tovább folytatódnak a sztrájkok - a nap hírei

Folytatódik a munkabeszüntetés a vasútnál és Ferihegyen is. Rendkívüli ülést tart hétfőn a költségvetési bizottság a sztrájkok miatt. Görögországban folytatódtak a december 6-án kezdődött zavargások. A nap hírei 2008. december 20-án, szombaton.

Folytatódik a vasutassztrájk, miután a délutáni egyeztetésen sem született megállapodás a MÁV és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete között. Kozák Tamás, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: újabb ajánlatot tettek az elégséges szolgáltatásra, eszerint a korábban kért 724 vonat helyett 506 elindítását javasolták. A VDSZSZ elutasítja az újabb ajánlatot is. A Ferihegyen december 10-e óta sztrájkoló szakszervezetek külföldi közvetítő bevonását kérik az egyeztetésekbe. A Budapest Airport vezérigazgatójának írt levelükben azt javasolják, hogy vonják be a tárgyalásokba a belga Francois Ballestero-t, az Európai Közlekedési Dolgozók Szövetségének titkárát, aki 30 éves tapasztalattal rendelkezik a munkaügyi konfliktusok megoldásában. A repülőtér 2B terminálján folyamatos volt szombaton a forgalom, késések előfordultak, de járatokat nem kellett törölni.

Rendkívüli ülést tart hétfőn az Országgyűlés költségvetési bizottsága a sztrájkok miatt; a testület összehívását a Fidesz kezdeményezte. Szijjártó Péter, az ellenzéki párt szóvivője úgy fogalmazott: elfogadhatatlan, hogy a kormány nem hajlandó érdemben tárgyalni a szakszervezetekkel. Daróczi Dávid kormányszóvivő válaszában hangsúlyozta: nem helyes politikát keverni munkavállalók és munkáltatók közötti bérvitába.

Aláírta a jövő évi költségvetésről szóló törvényt Sólyom László államfő - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal. Az Országgyűlés hétfőn fogadta el a jogszabályt. A kabinet várakozása szerint 2009-ben az államháztartás hiánya GDP arányosan 2,6 százalék lesz, így Magyarország jövőre megfelel a maastrichti, vagyis az euró bevezetéséhez szükséges kritériumoknak.

Eddig mintegy 420 millió forint bírságot szabtak ki a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság munkatársai a Csillagszóró 2 nevű akció keretében - közölte a kormányszóvivő. Budai Bernadett azt mondta: november 20-dika óta 1250 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból. Hangsúlyozta: az ellenőrzött 10 ezer gyerekjáték mintegy 20 százaléka nem felelt meg az elvárásoknak.

A budapesti főállatorvos szerint már nincs Magyarországon dioxinnal szennyezett írországi sertéshús vagy más alapanyag. Hajós Ádám hangsúlyozta: az ellenőrzések és intézkedések eredményeként teljes biztonsággal kiszűrték a mérgezett termékeket.

Kedden 3 forinttal csökkenti a 95-ös benzin és 8 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol. Az árváltozás után a benzin átlagosan 229 forintba, a gázolaj 240 forintba kerül majd literenként.

A magyarországi nagyprojektek közül elsőként a debreceni 2-es villamosvonal programját támogatta az Európai Bizottság - közölte a város alpolgármestere. Pajna Zoltán elmondta: a beruházás összköltsége 17 és fél milliárd forint, ennek csaknem 77 százalékát az unió, 13 százalékát a magyar kormány, 10 százalékát az önkormányzat fedezi. Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter úgy fogalmazott: Magyarország számára önmagában is siker az első nagyprojekt elfogadása, a mostani válság idején viszont még nagyobb szükség van arra, hogy az építőipart élénkítő beruházások mielőbb megkezdődjenek.

Kisebb árhullámok vonulnak le a Mátra-környéki patakokon az esős időjárás miatt; árvízvédelmi készültséget nem kellett elrendelni. Az elmúlt 3 napban a Tarna és az Eger vízgyűjtő területén esett nagyobb mennyiségű eső és hó.

A vizsgálat szerint nem hibáztak a BRFK Gyorskocsi utcai fogdájának őrei annak a fogva tartottnak az ellenzőrzésekor, aki péntek este öngyilkos lett a zárkájában. A 32 éves férfi egy lepedővel akasztotta fel magát. A budapesti rendőrfőkapitány által elrendelt vizsgálatból kiderült: a fogda őrei az öngyilkosság előtt 20 perccel ellenőrizték a rabot, akinél nem volt olyan eszköz, amit nem tarthatott volna magánál.

Görögországban folytatódtak a december 6-án kezdődött zavargások. Athénban ismét összecsaptak a rendőrökkel a randalírozók, Szalonikiben pedig fiatal tüntetők átmenetileg elfoglaltak egy színházat és péksüteményekkel dobálták meg a polgármestert. A demonstrációk és zavargások azután kezdődtek, hogy december elején egy rendőr lelőtt egy 15 éves fiút, aki társaival rátámadt egy rendőrautóra. A történtek miatt eddig mintegy 200 embert vettek őrizetbe a görög hatóságok.

Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×