eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Január első napjaiban lehet a Gyurcsány-Orbán találkozó

Január első napjaiban, heteiben egyeztethet egymással a kormányfő és a Fidesz elnöke - jelentette be sajtótájékoztatóján Gyurcsány Ferenc, aki szerdán délelőtt 11 órakor telefonon hívta fel Orbán Viktort. A miniszterelnök jelezte, hogy világosak a felelősségi viszonyok: valamit csak a kormány tehet meg, nem háríthatóak át a felelősségi viszonyok.

Sok dologban együtt kell működniük, több területen külön kell dolgozniuk, de - mint fogalmazott Gyurcsány Ferenc, jó, ha tudnak egymásról. Azt mondta: "muszáj meghallani az ország hangját, azaz hogy azért vannak vezetőink, hogy ők állapodjanak meg és fogjanak össze az ország érdekében". A találkozó részleteiről és pontos időpontjáról a politikusok kabinetfőnökei egyeztetnek.

A Magyar Gárdával összefüggő elsőfokú bírósági döntésről a miniszterelnök közölte: nagy kő esett le a szívéről, ugyanis kifejezetten aggódott azért, hogy a bíróság másképpen látja majd a gárda ügyét, mint ahogy ő vagy az ország többsége látja.

Hangsúlyozta: óvni és őrizni kell a gyülekezés és az egyesülés szabadságát, de ez a szabadság nem terjedhet odáig, hogy mások nagyon fontos szabadságjogát sértse. A miniszterelnök úgy vélte, a gárda működése félelmet kelt, emberi méltóságában sokakat sért, fenyeget. Hozzátette: helyenként fasisztoid az a fellépés, amit mutatnak.

Szintén újságírói kérdésre Gyurcsány Ferenc arról is beszélt: már korábban döntés született arról, hogy a kommunikációs költésekből visszafognak, azonban ez nem jelent azt, hogy a tájékoztatási kötelességeiket ne teljesítsék. A miniszterelnök rámutatott: azt kérte a kormány tagjaitól, hogy a kommunikáció ne lépje át a tájékoztatás határait. Magyarul, nem helyesli, ha propagandát folytatnak.

A kormány egyébként szerdai ülésén döntött az uniós források átcsoportosításáról. Mint azt már nyilvánosságra hozták, elsősorban a gazdasági operatív program büdzséjét növelik. Lehetőség lesz visszatérítendő és vissza nem térítendő támogatás igénybevételére. A vállalkozások ösztönzésének, megerősítése érdekében összességben 260 milliárd irányítottak át ezekre a célokra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×