eur:
387.69
usd:
357.07
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Folytatódik a vasutassztrájk - a nap legfontosabb hírei

Folytatja a sztrájkot a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete. Az érdekképviselet alelnöke elmondta: eredménytelenül zárultak a szerdai egyeztetések is. Úgy fogalmazott: a MÁV vezetése a szakszervezet és a sztrájkoló dolgozók kifárasztására törekszik, de csalódni fog, mert a munkabeszüntetés támogatottsága erősödik.

Arról nem beszélt, hogy meddig tart a sztrájk, de korábban Gaskó István, a VDSZSZ elnöke közölte: a karácsonyi ünnepek idején nem akarnak kellemetlenséget okozni az utasoknak, ezért december 24-én, 25-én és 26-án menetrend szerint közlekednek a vonatok.

Januártól 2,9 százalékkal emelkedik az áram ára

Január elsejétől átlagosan 2,9 százalékkal emelkedik a lakossági áram ára. Molnár Csaba közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter elmondta: a tervezett, 4 és fél százalékos infláció alatti áremelés egy átlagos magyar háztartás számára havi 180 forint többletkiadást jelent. A politikus közölte: az ellátást biztosító villamosenergia-rendszer használati díja emelkedik, ugyanakkor az áram nagykereskedelmi ára az egyetemes szolgáltatók számára 0,6 százalékkal csökken január elsejétől.

Nem találkozik a Fidesz elnöke a miniszterelnökkel

Nem találkozik a Fidesz elnöke a miniszterelnökkel. Szijjártó Péter, az ellenzéki párt szóvivője azt mondta: Orbán Viktor nem fogadja el Gyurcsány Ferenc meghívását egy négyszemközti találkozóra. A szóvivő úgy fogalmazott: a döntéssel azt szeretné jelezni a Fidesz elnöke, hogy lehet másként is kezelni a válságot. Szijjártó Péter szerint nem egy újabb médiaeseményre, hanem cselekvőképes kormányra van szükség. A kormányfő szerda délelőtt hívta fel telefonon a Fidesz elnökét, és arra tett javaslatot, hogy beszéljék meg, mit tudnak közösen tenni az országért. Orbán Viktor az InfoRádió Aréna című műsorának felvétele idején, szerda délben még úgy fogalmazott: lehetségesnek tartja, hogy létrejön az egyeztetés, de nem a megszorításokról, hanem egy radikális gazdaságpolitikai fordulatról tárgyalna.

Átcsoportosítás a kis- és közepes vállalkozásoknak

Összesen 260 milliárd forintot csoportosít át a gazdasági operatív programba a kormány a kis- és közepes vállalkozások megerősítésére - jelentette be a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc a kormány ülése után elmondta: a keretből technológia fejlesztésre, beruházásra, bővítésre, valamint exportösztönzésre is adható visszatérítendő és vissza nem térítendő támogatás. A Fidesz szóvivője szerint Magyarország eddig csak az uniós források 1 százalékát hívta le.
Jóváhagyta a kormány a konvergenciaprogram módosítását

Jóváhagyta a kormány a konvergenciaprogram aktualizált változatát. A pénzügyminiszter a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: a legújabb adatok szerint 2010-től ismét növekedési pályára állhat a magyar gazdaság. Veres János hangsúlyozta: jövőre 0,9 százalékos lesz a gazdasági visszaesés, 2010-ben azonban már 1,6 százalékos, 2011-ben pedig 2 és fél százalékos bővülésre számítanak.

Akár 1,5 százalékkal is visszaeshet a GDP jövőre

A GDP 1,3-1,5 százalékos visszaesésre számít jövőre az Ecostat. A kutatóintézet vezérigazgatója azt mondta: éves átlagban 8,6 százalékos munkanélküliségi rátára számítanak, ami 30 ezer új munkanélkülit jelent. Belyó Pál a legújabb előrejelzést ismertetve arról is beszámolt, hogy a háztartások fogyasztása jövőre várhatóan 2 százalékkal csökken. A vezérigazgató a pozitívumok között említette, hogy 2009-ben az államháztartási hiány a GDP 2,7 százalékára csökkenhet, az infláció pedig éves szinten 3,2 százalékra mérséklődik.

Õrizetben a munkaügyi főfelügyelőség két vezetője

Többrendbeli hivatali visszaélés miatt őrizetbe vették az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség két vezető beosztású tisztviselőjét - közölte a Nemzeti Nyomozó Iroda sajtószóvivő-helyettese. Csécsi Soma az IndoRádiónak nem mondott neveket, de a Magyar Televízió úgy tudja: Papp Istvánt, a szervezet elnökét és Cseke Zoltán főosztályvezetőt gyanúsítják 7 rendbeli hivatali visszaéléssel. A két vezető a feltételezések szerint munkaügyi szabálytalanságok miatt elmarasztalt cégeknek állított ki olyan hamis igazolásokat, amelyek felhasználásával a vállalkozók közbeszerzési pályázatokon indulhattak és állami támogatásokat igényelhettek.

Hu Csia kapta az idén a Szaharov-díjat

A Kínában bebörtönzött Hu Csia kapta az idén a Szaharov-díjat; az átadó ünnepséget a kitüntetett távollétében tartották meg az Európai Parlament strasbourgi székházában. Az Andrej Szaharov szovjet jogvédőről elnevezett elismerést az idén 20. alkalommal ítélték oda. Kína már korábban az ország belügyeibe való durva beavatkozásként értékelte a döntést. --- Az ellenzéki jogvédőt áprilisban 3 és fél év börtönbüntetésre ítélték az államhatalom megdöntésére irányuló felbujtás vádjával Kínában.

Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×