eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Sztrájk Ferihegyen: nem indulnak a gépek, a Malév törli minden járatát

Ferihegyen csak a 2B terminál működik, ahonnan a nem schengeni országokba induló és egyes fapados légitársaság járatait indítják el - közölte az InfoRádióban a Budapest Airport szóvivője. Szollár Domokos hozzátette: nem lehet tudni, hogy meddig tart a sztrájk, és azt sem, hogy hány járatot kell még törölni. Továbbra is arra kérik az utasokat, hogy tájékozódjanak gépük várható indulásáról.

A sztrájk miatt a Malév határozatlan időre törölte minden járatát. Az érintett utasok jegyét térítésmentesen átírják egy későbbi Malév-járatra, ha újra megindul a forgalom - olvasható a légitársaságnak az InfoRádióhoz eljuttatott közleményében.

A sztrájk miatt reggel héttől nem indulnak a járatok Ferihegyről. A Lufthansa, az AirFrance-KLM, a Malév és a többi társaság irodáinál is hosszú sorok kígyóznak, az emberek csatlakozási, átszállási lehetőségekről érdeklődnek.

A Lufthansa egyik illetékese úgy tájékoztatta a társaság utasait, hogy nemsokára két autóbusz érkezik a 2A terminál elé, amely Bécsbe szállítja őket, ahonnan csatlakozással utazhatnak tovább. Aki tehette, meg sem várta a buszt, és elindult Bécsbe.

Szollár nem érti

Szollár Domokos, a BA szóvivője az InfoRádiónak elmondta: egyelőre nem tudnak gépeket indítanak.

A szóvivő beszélt arról is, hogy irreálisnak tartja a szakszervezetek követeléseit. Akkor, amikor Magyarországon naponta több száz embert bocsátanak el, a ferihegyi dolgozók biztonságban vannak - hangsúlyozta az InfoRádióban Szollár Domokos.

Válaszképpen Terebesi Péter, a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet elnökségi tagja az InfoRádiónak nyilatkozva emlékeztetett arra: nem lehet a munkavállalók biztonságáról beszélni, hiszen a munkaadó október 10-i hatállyal felmondta a kollektív szerződést.

Vagyis, ha nem tudnak megállapodni, akkor január 10-e után nem lesz érvényes kollektív szerződés - tette hozzá.

A szakszervezeti vezető emlékeztetett arra is, hogy folyamatosak a kiszervezések, de erről nem kapnak információkat. Kisebb csoportokban folyik az elbocsátás is, az idén már mintegy száz ember távozott valamilyen formában.

Mivel másképp nem érik el a céljukat, addig folytatódik a sztrájk, amíg meg nem születik a megegyezés a munkáltatóval - jelentette ki Terebesi Péter, akinek délelőtti információ szerint a dolgozóknak mintegy 80 százaléka szünetelteti a munkát.

A sztrájkot a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezete (RDSZSZ) és a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) hirdette meg, miután kedden eredménytelenül zárultak a tárgyalások az RDSZSZ és a ferihegyi repülőteret üzemeltető BA között.

Az RDSZSZ egy új kollektív szerződés aláírását és a BA átalakítási programjának felfüggesztését követeli. A BA vállalta, hogy jövő hét közepére a szakszervezet részére átadja a társaság új kollektív szerződésének javasolt szövegtervezetét, de ragaszkodik az átalakításhoz, amelynek célja a hosszú távú stabilitás megteremtése és a legtöbb munkahely megőrzése a rendkívül nehéz helyzetbe került légiközlekedési iparágban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×