eur:
389.2
usd:
362.48
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Szerdától sztrájk Ferihegyen - a nap legfontosabb hírei

Általános és határozatlan idejű sztrájkot hirdet két szakszervezet is Ferihegyen reggel 6 órától - közölte a Budapest Airport szóvivője. Szollár Domokos elmondta: a munkabeszüntetés alatt járatok késésére, törlésére lehet számítani, de pontos számokról még nem tudott beszámolni.

A sztrájkot a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezete, valamint a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet hirdeti, de valószínűleg csatlakoznak hozzá a Repülőtéri Üzemanyagkiszolgálási Kft. dolgozói is. Az érdekképviseletek a Budapest Airport átalakításának teljes felfüggesztését és egy új kollektív szerződés aláírását követelik.

Jövő hétfőn magyar-szlovák külügyminiszteri találkozó lesz

Jövő hétfőn, Budapesten találkozik egymással a magyar és a szlovák külügyminiszter. Ezt a szlovák diplomácia vezetője jelentette be Pozsonyban. Ján Kubis azt mondta: az egyeztetés fő témája a magyar-szlovák alapszerződés és az azzal összefüggő kérdések lesznek. Hozzátette, hogy a két ország aktuális problémáiról is beszél majd Göncz Kinga magyar külügyminiszterrel. Korábban csalódást keltőnek nevezte a szlovák kormányfőnek a kisebbségi ügyekben megfogalmazott javaslatokra küldött válaszlevelét Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. Daróczi Dávid kormányszóvivő elmondta: Robert Fico azt írta, hogy Szlovákiában az alkotmány és több más jogszabály biztosítja a kisebbségek jogainak védelmét, ezért ezen a téren nincs szükség új törvényekre.

Segély helyett munkabér

A kormány tervei szerint a rendszeres szociális segélyezésre fordított 100 milliárd forint csaknem fele jövőre már munkabérként jut el az emberekhez. A miniszterelnök Bátonyterenyén, a téli közmunkaprogram Nógrád megyei elindításakor azt mondta: a hétfőn elfogadott, januártól életbe lépő szociális törvény célja, hogy 200 ezer, rendszeres szociális segélyből élő ember újra dolgozzon, és ne segélyt kapjon. Gyurcsány Ferenc a szociális és munkaügyi ellátó rendszer elmúlt két évtizedben történt legátfogóbb stratégiai átalakításának nevezte a szociális törvény módosítását.

A honvédelmi miniszter növelné tárcája kiadásait

A honvédelmi miniszter azt javasolj a kormánynak, hogy 2013-ig 0,2 százalékponttal, a GDP 1,3 százalékára növelje a védelmi kiadásokat. Szekeres Imre erről a külügyi és a honvédelmi bizottság együttes ülésén beszélt, amikor bemutatta Magyarország Nemzeti Katonai Stratégiáját.

A pénzügyminiszter szerint sikeres a büdzsé kiigazítása

Sikeresnek tartja a költségvetési kiigazítást a pénzügyminiszter. Veres János az Országgyűlés Költségvetési, Pénzügyi és Számvevőszéki Bizottságában, éves meghallgatásán emlékeztetett arra: a tárca számításai szerint az idén az eredményszemléletű államháztartási hiány a GDP 3,4 százaléka lesz; nyugdíjkorrekcióval viszont 2,8 százalékra süllyed.
A Fidesz kamat- és adócsökkentést javasol

Érezhető kamatmérséklést, valamint adócsökkentést és munkahelymegtartó, gazdaságfejlesztő lépéseket javasol a Fidesz. Varga Mihály, az ellenzéki párt alelnöke, a Fidesz elnökségi ülése után a jegybank fél százalékpontos kamatcsökkentésére utalva azt mondta: ha nincs érdemi mérséklés, akkor csak a közterhek enyhítésével lehet segíteni a hazai kis- és közepes vállalkozásoknak. Az Orbán-kormány volt pénzügyminisztere szerint a kamatcsökkentésre azért van szükség, mert jelenleg nincs olyan legális vállalkozás Magyarországon, amely ki tudná fizetni a kereskedelmi bankok forinthiteleinek 15 és 20 százalék közötti kamatait.

Fodor visszalép, ha Kóka is ezt teszi

Kész visszavonni jelöltségét a frakcióvezetői posztra az SZDSZ elnöke, ha riválisával, Kóka Jánossal meg tud állapodni egy új jelöltben. Fodor Gábor az InfoRádióban lépését azzal indokolta, hogy pártjában mindig egy ember töltötte be a két posztot vagy a pártelnök bizalmasa irányította a parlamenti képviselőcsoportot. Úgy vélte: miután az SZDSZ hétfői frakcióvezető-választásán mindketten ugyanannyi szavazatot kaptak, politikai megoldásra van szükség. Kóka János, a liberálisok jelenlegi frakcióvezetője ezzel egy időben arról beszélt: nem számít arra, hogy a képviselőcsoport más tagjai jelöltetnék magukat a pozícióra.

Felvételi nélkül a középiskolába

Ezentúl nem kell szóbeli vizsgát tenniük a hat és a nyolc évfolyamos középfokú intézményekbe pályázóknak, a hagyományos középiskolába jelentkezőknek pedig elegendő lesz egyszer, a központi írásbeli vizsgán számot adniuk tudásukról - jelentette be az oktatási tárca államtitkára. Arató Gergely a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: túljelentkezés esetén a hat és nyolc évfolyamos középiskolába jelentkezőknek az írásbeli mellett a tanulmányi eredményét veszik majd figyelembe az intézmények.

Javítani kell a lakosság pénzügyi ismereteit

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint javítani kell a lakosság pénzügyi ismereteit, vissza kell szorítani a magas kamatú gyorskölcsönöket és be kellene vezetni a magáncsőd intézményét. Szabó Máté pénzügyi vizsgálatainak eredményéről hivatala adott tájékoztatást.

Jótékonysági szervezeteket köszöntött a köztársasági elnök

Magyarországi jótékonysági szervezeteket köszöntött a köztársasági elnök hagyományos év végi fogadásán a Sándor-palotában. Sólyom László beszédében hangsúlyozta: ma minden eddiginél nagyobb szükség van ezekre a szervezetekre és az ott tevékenykedő emberek munkájára.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×