eur:
389.43
usd:
364.4
bux:
68311.17
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Szekeres Imre többet költene a honvédelemre

A honvédelmi miniszter azt javasolja a kormánynak, hogy a honvédelmi kiadásokat 2013-ig 0,2 százalékponttal 1,3 százalékra növelje. Szekeres Imre erről a parlament külügyi és honvédelmi bizottságának együttes ülésén beszélt, ahol bemutatta Magyarország Nemzeti Katonai Stratégiáját.

Öt év alatt ütemesen növelné az állam védelmi kiadásait a honvédelmi miniszter. A 2009-es költségvetésben a kormány 330 milliárd forintot irányzott elő honvédelmi költségekre, és bár ez 7 százalékos növekedés a 2008-as évhez képest, de GDP-arányosan még így is elmarad a NATO-tagállamok átlagköltésétől. Szekeres Imre erről az Országgyűlés külügyi és honvédelmi bizottságának együttes ülésén beszélt a Parlamentben.

Szekeres Imre azt javasolja a kormánynak, hogy 2009-től 2013-ig a GDP-arányos védelmi költségvetési támogatást 0,2 százalékponttal növelje, és ezáltal a védelmi költségvetési támogatás haladja meg a GDP 1,3%-át. Mint mondta, jelenleg 8 olyan ország van a NATO-ban, amelyik ez alatti támogatást biztosít a haderőnek. Magyarország 2013-ra ki akar kerülni ebből a csoportból.

A bizottsági képviselők újdonságként értékelték a bejelentést, holott Szekeres Imre már az október eleji budapesti NATO védelmi miniszteri tanácskozáson beszélt erről. Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke szerint az összeg még így is kicsi. Mint elmondta, 2002-ben az ország az akkori GDP 1,7 százalékát költött erre a célra. Az 1,3%-os szint ma már lehet, hogy ambiciózus, de az 1997-es Horn Gyula akkori miniszterelnök azt vállalta, hogy a honvédelmi kiadásokat 2 százalékra növeli. Németh Zsolt most is ezt tartaná követendőnek.

Szekeres Imre a parlament külügyi és honvédelmi bizottságának együttes ülésén bemutatta Magyarország Nemzeti Katonai stratégiáját, ebben a kormány lefekteti, hogy Magyarország biztonsága stabil, katonai támadás veszélye nem fenyegeti.

A honvédelmi miniszter elmondta, alkalmazkodni kell az új kihívásokhoz. Ezek azt jelentik, hogy a nemzetközi katonai konfliktusok egyre aszimmetrikusabbak, egyre összetettebbek, és jelentős médiafigyelem is övezi a katonai műveleteket. A tárcavezető hangsúlyozta: Magyarország továbbra is fenntartja a hadkötelezettség bevezetésének lehetőségét. A haderőfejlesztéssel kapcsolatban Szekeres Imre elmondta: elsősorban a telepíthetőséget kell növelni, valamint gyorsabb döntésekre, és integrációképesebb haderőre van szükség.

Németh Zsolt fideszes képviselő azt mondta: a stratégiát megfelelő alapnak tartja arra, hogy nemzeti konszenzus alakuljon ki körülötte. A politikus hiányolta ugyanakkor a katonai titkosszolgálatok megerősítését. Támogatja a Nemzeti Katonai Stratégiát az MSZP is. A dokumentum megtekinthető a Honvédelmi Minisztérium honlapján.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 16:30
×
×
×
×