eur:
389.35
usd:
362.79
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Olyan nagy a baj, hogy már az elrettentés sem elegendő

A jelenlegi társadalmi problémák okolhatók az emberek fegyelmezetlensége, a szabályok be nem tartása miatt - mondta az InfoRádiónak Dulin Jenő. A közlekedéspszichológus szerint a közúti balesetek elrettentő példaként való bemutatása nem hoz eredményt. A sok baleset hátterében inkább az húzódik meg, hogy a magyar társadalom igen gyengén áll szabálytisztelet és fegyelmezettség szempontjából.

Az évszakok változása az emberi szervezet élettani és pszichés mechanizmusait befolyásolja, de mindez egy egészséges ember számára kordában tartható - mondta az InfoRádiónak Dulin Jenő közlekedéspszichológus.

A sok baleset hátterében azonban nem ez húzódik meg a szakember szerint. A magyar társadalom igen gyengén áll szabálytisztelet és fegyelmezettség szempontjából. Emögött pedig az áll, hogy az általános hangulat, az emberek általános életszemlélete nagyon leromlott.

Az agresszivitás annak a számlájára is írható, hogy az egymás iránt megnyilvánuló felelősségérzetünkkel, az együttműködési képességünkkel is komoly gondok vannak.

Nem mindenkinél egyformán súlyos a helyzet: a népesség mintegy 10 százalékáról mondható el, nem tud, vagy nem hajlandó beilleszkedni abba a szisztémába, amely amúgy működőképes lenne.

A közlekedésben bizonyos mintáknak érvényre kell jutniuk. A jó példákat kellene bemutatni, az elrettentés nem működik. Az nem elegendő, hogy a balesetekről sok fotó és tudósítás megjelenik, egy agresszív, balesetek okozására hajlamos autóvezető ennyitől "nem javul meg".

Hanganyag: Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×