eur:
389.33
usd:
362.74
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Már eddig harmincezer munkahely szűnt meg az idén

Magyarországon működő cégek 27 ezer munkahely megszűnését jelentették be november végéig - ez tízezerrel több, mint tavaly összesen. A gazdasági válság hatására egy hónap alatt öt százalékkal nőtt a nyilvántartott álláskeresők száma.

Kétezer fővel nőtt az előző hónaphoz képest a csoportos létszámleépítéssel érintett munkavállalók száma az Állami Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint. Az előző hónapban 58 munkáltató 3100 főt érintő csoportos létszámleépítésről tett bejelentést a munkaügyi kirendeltségeken.

A legtöbb munkavállalót, 934 főt a közép-dunántúli régióban bocsáthatják el. Jelenleg így 446 ezer álláskereső van az országban, akiknek a száma 26 ezerrel több, mint egy évvel korábban.

A mobiltelefon-alkatrészek összeszerelésével foglalkozó Perlos 2009 első negyedévében 1000 saját alkalmazottja felét bocsátja el komáromi gyárából. Az üzemben 160 kölcsönzött munkás is dolgozik, az ő munkaviszonyuk még hamarabb megszűnik.

A Perlos november végén már 110 fővel csökkentette kölcsönzött dolgozóinak számát. Az üzem vezetése szerint az intézkedést az alacsony termelési igények és a következő hónapok előrejelzései tették szükségessé.

172 főt épít le a turbófeltöltőket gyártó amerikai Borg Warner csoport is. Szeptember végén már 90 dolgozót elküldtek az oroszlányi gyárból, december elején pedig újabb 82 főt bocsátanak el az autóipari termelés csökkenése miatt. Az üzem vezetése a megrendelések hiánya miatt arra számít, hogy jövő évi termelésük a tavalyi szintre csökkenhet.

A Foglalkoztatási és Szociális Hivatal főigazgatója, Pirisi Károly szerint elképzelhető, hogy a következő hónapokban akár 13.000-14.000 főre is nőhet a leépítéssel érintett munkavállalók száma, ez látszik ugyanis a vállalatok jövő évi terveiből.

Az azonban majd csak később, 2009 februárjára derül ki, hogy ténylegesen mennyi munkavállalót érint az elbocsátás, mivel a cégeknek a tényleges leépítés előtt 30 nappal kell bejelenteniük szándékukat a hatóságnál.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×