eur:
389.37
usd:
364.01
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Schüssel: Strukturális reformok nélkül nincs kilábalás a válságból

Wolfgang Schüssel korábbi osztrák kancellár szerint 2-3 év nehéz esztendő következik 15 évnyi jólét után. A politikus egy budapesti konferencián azt mondta, a legrosszabb forgatókönyv szerint hosszan elhúzódó, súlyos válság elé néz Európa. A rendezvényen felszólalt a kancelláriaminiszter is, aki azt mondta, az Európai Uniónak foglalkoznia kell a tagállami szinten létező nacionalizmussal is.

Az egykori osztrák kancellár szerint a 2-3 százalékos gazdasági recesszió háromszorosára növelheti az európai munkanélküliséget. Bár Wolfgang Schüssel azt mondta, hogy nem szabad pesszimistán kezelni a válságot, az egykori kormányfő borús képet festett a következő évekről.

"Rossz hírem van, az aranykornak vége. Efelől nincs kétségem. Tudomásul kell venni, hogy a pénzügyi válság mindenkire hatással van, nem élhetünk úgy tovább, mintha semmi nem történt volna. Éppen emiatt nagyon gyors és hatékony kormányzati lépésekre van szükség. Tizenöt évig jól éltünk, most 2-3 nagyon nehéz esztendő következik, az azt követő 10-20 évben pedig megindulhat egy lassú gazdasági növekedés" - vélekedett.

Wolfgang Schüssel szerint két forgatókönyv létezik. Az egyik szerint átgondolt kormányzati döntések után egy 1-1,5 évvel kilábalhat Európa a válságból, méghozzá megerősödött vállalatokkal, a másik szerint viszont hosszan elhúzódó, mély válságra számíthat a kontinens.

Az egykori kancellár szerint azonnali strukturális reformokra van szükség, de kétségesnek nevezte, hogy ezek megvalósíthatók-e olyan államokban, amelyekben a politika még kedvező helyzetben sem indította el ezeket.

A konferencián felszólalt Kiss Péter kancelláriaminiszter is, aki kifogásolta a nacionalizmus uniós kezelését. "Az éledő nacionalizmusok kormányra kerülésének kérdése nem nemzeti ügy Európában. A legveszélyesebb, amikor a szociális demagógia és az éledő nacionalizmus egymásra talál, legitimálja magát és elismert politikává válhat, amikor a közösség azt mondja: nemzeti keretek között tolerálja, közösségi szinten nem" - fogalmazott.

Kiss Péter szerint csak tetézi a bajt azok a versenyképesnek mondott szociális politika, amely kiszorítja a rendszerből a gyenge társadalmi csoportokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×