eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

"Két hónapra senki nem megy el dolgozni"

Elégedetlen a kormány által hirdetett közmunkaprogramokkal két hátrányos helyzetű kistérség. A polgármesterek szerint két hónapra felesleges munkát ajánlani az embereknek, mert ennyi időre senki nem megy el dolgozni. Azt is mondják, hogy a program lebonyolítása túl sok adminisztratív terhet jelent számukra, ezért nem éri meg, annak ellenére, hogy a forrásokat az állam biztosítja.

A kormány 2 milliárd forintos költségű közmunkaprogramjának keretében 113 nyertes kistérségi pályázat alapján 1 732 településen, kilencezer embert foglalkoztathatnak a helyhatóságok decemberben és januárban. Az önkormányzatoknak anyagilag nem kell hozzájárulniuk a foglalkoztatáshoz. A legtöbben Miskolc és Ózd környékén vesznek részt a programban - mondta Simon Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára. Sándor László, a Közmunka Tanács elnöke

arról pedig arról számolt be, hogy a most felvetteknek a következő programok keretében valószínűleg áprilisig tudják foglalkoztatni az önkormányzatok.

Ennek ellenére több olyan hátrányos helyzetű kistérség van, amely egyáltalán nem jelentkezett vagy értékelhetetlen pályázatot adott be. A Közmunka Tanács elnöke nem érti ezeket a településeket, mert, mint mondta, a helyhatóságoknak nemhogy hozzájárulniuk nem kell a programhoz, de még előleget is igényelhetnek hozzá.

A Heves megyei Pétervására polgármestere azt mondja: azért nem pályáztak, mert már háromszor jelentkeztek a közmunkaprogramra, de csak egyszer nyertek, ráadásul az eljárás bonyolult, így a kistérség sok polgármestere egyáltalán nem foglalkozik vele, és nem találnak embert sem, aki elvégezné a közmunkát. Már ha van egyáltalán munka - mondta az InfoRádiónak Pál László polgármester, aki egyben a kistérség vezetője is. Szavai szerint két hónapra senki nem megy el dolgozni. Ráadásul télen az sem biztos, hogy tudnának munkát adni a felvett embereknek, ennek pedig szerinte nagyon rossz hatása lenne.

A Csongrád megyei Kistelek azért nem pályázott a kormány téli közfoglalkoztatási programjára, mert az ilyen munkára lasszóval kell fogni az embereket - fogalmazott az InfoRádiónak a kistérség vezetője. Kácsor Gábor ugyanakkor elképzelhetőnek tartja, hogy ha a program valóban meghosszabbítható áprilisig, akkor Kistelek is részt vesz benne.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×