eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Fidesz: az MNB hibákat követett el, kamatcsökkentés kell

A Fidesz szerint a Magyar Nemzeti Bank az elmúlt hónapokban több hibát is elkövetett, és nem készült fel a pénzpiaci válság kezelésére. A párt alelnöke továbbra is azonnali kamatcsökkentést szorgalmazott. Ezzel állítólag egyetértett több cégvezető is, akikkel Varga Mihály a szükséges gazdaságpolitikai lépésekről tárgyalt.

A környező országokhoz képest sokkal sebezhetőbb állapotban érte a pénzügyi válság Magyarországot - véli a Fidesz alelnöke. Varga Mihály azután beszélt erről, hogy tárgyalt több magyarországi cégvezetővel és nagyvállalkozóval. A volt pénzügyminiszter szerint a rossz gazdaságpolitika mellett a monetáris politikában is voltak hibák.

"A Monetáris Tanács nem készült föl ennek a válságnak a kezelésére, miközben idén tavasztól lehetett látni, hogy az Egyesült Államokból induló válság el fogja érni Európát és Magyarországot. A Monetáris Tanácsnak nem voltak olyan kamatemelő lépései, amelyek elébe mentek volna a válság elmélyülésének. A másik hiba pedig az volt, hogy nem töltötték fel a devizatartalékot" - vélekedett a politikus.

Varga Mihály továbbra is az alapkamat csökkentését szorgalmazza, szerinte ebben egyetértenek vele a gazdaság szereplői is. A tanácskozáson résztvevő cégvezetők nevében Albrecht Ottó, a Cashline Értékpapír Zrt. elnöke elmondta, a cégeknek pénzre van szükségük.

Bár a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter bejelentette, hogy az 1400 milliárd forintos gazdaságélénkítő csomagból három hitelprogram már el is indult, Albrecht Ottó azt mondta, nincs tudomása arról, hogy a kereskedelmi bankok kaptak már pénzt a kormánytól.

A Fidesz alelnöke szerint a kamatcsökkentés mellett ösztönözni kell a megtakarításokat, hiszen források nélkül az állam és a gazdaság nem tudja működtetni a már meglévő struktúrákat.

Varga Mihály szerint azonnal csökkenteni kell az adókat, a Cashline elnöke viszont azt mondta, ez önmagában nem elég, teljes adóreformra van szükség. A tanácskozáson részt vettek a pénzügyi és a gazdasági élet vezetői, köztük a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke és Leisztinger Tamás vállalkozó is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×