eur:
389.63
usd:
363.68
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Téli közmunkaprogramot indított a kormány

Téli közmunkaprogramot indított a kormány; főleg azoknak adnának munkát, akik segélyből élnek - hangzott el a kormányszóvivői tájékoztatón. Az önkormányzatoknak anyagilag nem kell hozzájárulniuk a foglalkoztatáshoz.

Az elkövetkezendő két hónapban 113 nyertes kistérségi pályázat alapján 1732 településen kilencezren vehetnek részt a kormány által kétmilliárd forintos költséggel elindított közmunka programban. A foglalkoztatottak közül hatezren eddig rendszeres szociális segélyben részesültek, most viszont olyan munkát kapnak, amiért több pénz jár, mint a segély összege.

A legtöbben Miskolc és Ózd környékén vesznek részt a programban, és nem csak utcát söprögetnek, sőt egy részük valamilyen képzést is kap - mondta Simon Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára.

Az önkormányzatoknak nem kell önrészt fizetniük a közmunka programban való részvételhez, előleget kaphatnak, sőt még arra is lesz pénz, hogy egészen áprilisig foglalkoztassák a most felvett közmunkásokat - tájékoztatott a Közmunka Tanács elnöke. Sándor László nem érti, hogy néhány kifejezetten szegény kistérség - például Kistelek - miért nem pályázott, Eger pedig hogyan tudott értékelhetetlen anyagot beadni.

2008-ban eddig 26 ezer közmunkás dolgozott 2-8 hónapig, közülük 2600-an valamilyen képzést is kaptak. A program 12,5 milliárd forintba került. Jövőre 50 milliárd forintot szán erre a célra a kormány, amely szeretné, ha a közmunkások 40 százaléka azok közül kerülne ki, akik most rendszeres szociális segélyből élnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×