eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Megmentené a kormány a péti Nitrogénműveket

A Népszabadság információi szerint a kormány hajlandó megmenteni a megingott helyzetű péti Nitrogénműveket, hogy életben tartsa a hazai agrárium műtrágyaellátása szempontjából kulcsfontosságú céget, amelynél áll a termelés.

A Magyar Fejlesztési Bank az egyik leggazdagabb magyarként számon tartott Bige László érdekeltségébe tartozó péti társaság többségi tulajdoni hányada és egyéb biztosítékai fejében a meglévő 14 milliárd forint állami hitelt további tízzel megfejelné, és a költségvetés terhére mindkettő mögé készfizető kezességet vállalna. A mentőövről még nincs egyezség a kormányon belül.

A Magyar Nemzet információi szerint országszerte 6-7 százalékos vízdíjemelést javasol a jövő évre a Magyar Víziközmű Szövetség, bár sok helyen ennél jóval nagyobb mértékű drágulásról döntöttek. Budapesten a Fővárosi Vízművek 8,4 százalékkal drágítana, emellett a Fővárosi Csatornázási Művek 9,9 százalékkal emelné a szennyvíz-elvezetés díját. A tartozások mértéke csak lassan 1-2 százalékkal növekedett az elmúlt évben, ám jövőre mindenféleképpen rosszabb folyamatokkal s számolnak.

Az index. hu írása szerint első fokon pert nyert egy szigetvári anya, akinek a szülés után vérömlenyek keletkeztek a szervezetében, melyeket a méhével együtt el kellett távolítani. Az orvosok nem a tőlük elvárható gondossággal kezelték a nőt. Ezért hatmillió forint kártérítést ítélt meg első fokon a Baranya Megyei Bíróság a fiatalasszonynak. A diplomás ápoló anya császármetszéssel szülte meg kisfiát a szigetvári kórházban, 2006 februárjában.

A Világgazdaság szerint a globális pénzügyi válság nyomán új lendületet vehet a felfordulásért is részben felelőssé tett adóparadicsomok elleni nemzetközi fellépés. Barack Obama megválasztott amerikai elnök már választási kampányában kikelt az offshore központokban adót megtakarító nagyvállalatok ellen. A magyar kormány adókedvezménnyel csalogatná haza az offshore cégekben lévő pénzeket: a jövő évi adócsomag egyik passzusa szerint az ilyen tőke 75 százalékát le lehetne írni a társasági és a céges különadó alapjából. 2005 végéig Magyarországon is működtek offshore cégek, amelyek jellemző módon, csoporton belüli finanszírozást vagy licenctevékenységet végeztek.

A Napi Gazdaság arról számol be, hogy a jelenlegi gazdasági körülmények között akár változatlan bérleti díjjal is köthetnek új, 3-5 éves megállapodást azok az irodabérlők, akiknek kifut a szerződésük. A bérlőknek a szerződés lejárta előtt fél évvel tájékoztatniuk kell a bérbeadót a terveikről és a szerződés megújítása a cél, akkor ez az időpont, amikor újratárgyalhatják a feltételeket. Az új kondíciók nagymértékben függnek a környékbeli kínálattól és a bérlő tárgyalási technikájától. Ha bőven számára megfelelő terület a piacon, akkor jó eséllyel megússza az emelést. Sőt az is előfordulhat, hogy a változatlan bérleti díj mellett kifestik, felújítják az irodát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Borzasztó szerencséje volt  - beszélt a túlélőről a verőcei polgármester a hajótragédia után

"Borzasztó szerencséje volt" - beszélt a túlélőről a verőcei polgármester a hajótragédia után

Fejsérülést, kulcscsontsérülést, sebeket, zúzódásokat szenvedett az a férfi, akinek sikerült kiúsznia a szombat éjjeli verőcei hajókatasztrófa után. A polgármester szerint hatalmas szerencséje is volt.

A német gazdaság vagy a válogatott pörög majd jobban az Eb-n?

A 2006-os labdarúgó-világbajnokságra tündérmeseként emlékeznek vissza Németországban, a válogatott bronzérme mellett a gazdasági hatások miatt is. Sokan hasonlóban reménykednek idén nyáron is, ám sok mindentől függ, hogy a tündérmese megismétlődik-e.

Marilyn Monroe-tól Billie Eilishig – Dívák és Ikonok a Magyar Zene Házában

Magyarország nemzetközi kulturális pozícióját mutatja, hogy a londoni Viktória és Albert Múzeum először Budapestre utaztatja nagy sikerű Dívák és Ikonok című kiállítását, amelyet a Magyar Zene Háza magyar művészek történeteivel, tárgyaival egészített ki – mondta Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár a tárlatot megnyitó beszédében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×