eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Jóváhagyta az Országgyűlés az adó- és járuléktörvények módosítását - a nap legfontosabb hírei

Jóváhagyta az Országgyűlés 198 igen szavazattal, 181 ellenében az adó- és járuléktörvények módosítását. A személyi jövedelemadó törvény például úgy változik, hogy az adókedvezmény kulcsa évi 3,4 millió forintig egységesen 30 százalék lesz, de összesen évi 100 ezer forintot lehet ilyen címen leírni az adóból.

Vagyoni típusú adó lesz a cégautó adója, a parlamenti képviselők pedig február 1-jétől 15 százalékos adót fizetnek költségtérítésük után. Ugyanez vonatkozik a polgármesterekre és az önkormányzati képviselőkre. A módosítások között szerepel az egyenesági leszármazottak esetében az örökösödési illeték eltörlése 20 millió forintos értékhatárig.

Szervezik a közszolgálati sztrájkot

Megkezdi az ágazati munkabeszüntetések szervezését az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság - közölte a testület ülése után a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke. Kónya Péter elmondta: a kormány újabb ajánlatát sem tartják elfogadhatónak, és ha a további tárgyalásokon sem születik megállapodás, akkor jövő hétfőn döntenek arról, milyen időtartamú munkabeszüntetéseket hirdessenek meg január 12-re. A kormány ajánlata alapján a közszférában dolgozók 140 ezer forint fizetéshatárig teljes egészében megkapnák a 13. havi bér helyetti pótlékot jövőre is, az ennél többet keresőknél kisebb mértékű lenne a kompenzáció.

Letette a miniszteri esküt Molnár Csaba

Letette a miniszteri esküt az Országgyűlésben a közlekedési, hírközlési és energiaügyi tárca új vezetője. Molnár Csaba Szabó Pált követi a poszton, aki a Monorierdőnél októberben történt, négy halálos áldozatot követelő vonatbaleset miatt mondott le. A 33 éves Molnár Csaba korábban azt mondta: elsőrendű feladatának tartja a kötött pályás közösségi közlekedés helyzetének javítását, az energetikában pedig az ellátásbiztonságnak rendelné alá a fejlesztéseket.

Elektronikus közlekedési kártya 2012-től

Közös tulajdonú projekttársasággal valósítaná meg az elektronikus közlekedési kártyát a MÁV Start, a BKV és a Volánbusz, illetve a közlekedési tárca és annak regionális fejlesztési cége. A távirati iroda fővárosi képviselőkre hivatkozva közölte: a Főpolgármesteri Kabinet kedden tárgyal a chip-kártya alapú elektronikus jegy- és bérletrendszert megvalósító projekttársaság létrehozásáról. A tervek szerint az új közlekedési kártyát 2012 januárjáig vezetnék be teljes körűen a budapesti és az elővárosi közlekedésben.

Változások az egészségügyben

Változik a jogviszony-ellenőrzési és a rehabilitációs díjazás, valamint a háziorvosi ügyelet kiegészítő juttatása - jelentette be az egészségügyi miniszter. Székely Tamás a kormányszóvivői tájékoztatón hozzátette: a kormányrendelet módosítása alapján az ellátók a pluszdíjazásokat jövőre is megkapják.

Javul a buszbaleset sérültjének állapota

Tovább javult a múlt szerdai, fővárosi buszbalesetben életveszélyesen megsérült kisfiú állapota - közölte a Heim Pál Gyermekkórház főigazgatója. Harmath György elmondta: azt továbbra sem tudni, hogy az ötéves kisfiúnak vannak-e maradandó sérülései. A gyermek akkor sérült meg, amikor az őt és társait szállító mikrobusz egy ütközés után felborult és a jármű maga alá temette.

Újabb kisgyermek kapott műszívet

Újabb sikeres műszívbeültetést hajtottak végre szerdán a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben. A második sikeres műtétet egy 15 hónapos, 6 és fél kilogramm súlyú gyermeken végezték el, állapota stabil, a körülményekhez képest kielégítő.

Ismét csökken az üzemanyagár

Ismét csökkennek az üzemanyagárak - értesült a portfolio.hu. Az internetes oldal elemzője az InfoRádióban elmondta: szerdától a gázolajért literenként 8, a benzinért 5 forinttal kell kevesebbet fizetni. Takács Szabolcs közölte: a változás után a benzin átlagos ára 240 forint közelében, a gázolajé 268 forint körül lesz.

Szoros a verseny Romániában

Romániában a leadott voksok csaknem 100 százalékának összeszámlálása alapján a Szociáldemokrata és a Konzervatív Párt szövetsége nyerte a hétvégi parlamenti választást. A tömörülés a képviselőházi mandátumokért folytatott küzdelemben 33,1 százalékot kapott, míg a legújabb adatok alapján a korábban vezető Demokrata-Liberális Párt 32,4 százalékot ért el. A Nemzeti Liberális Párt tartja harmadik helyét 18,6 százalékkal, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség pedig a voksok csaknem 6,2 százalékát szerezte meg. A szenátori mandátumokért vívott harcban ugyanez a sorrend alakult ki.

Hillary Clinton lesz Obama külügyminisztere

Az Egyesült Államokban korábbi vetélytársát, Hillary Clinton szenátort kérte fel külügyminiszterének a megválasztott amerikai elnök, a védelmi miniszter Robert Gates marad. Barack Obama hangsúlyozta: meg fogja újítani Amerika nemzetközi vezető szerepét George Bush nyolcévi elnöksége után.

Hivatalosan recesszióban az amerikai gazdaság

Hivatalosan is recesszióban van az Egyesült Államok gazdasága. A Nemzeti Gazdasági Kutatóiroda jelentése szerint ez a folyamat nagyjából 1 éve tart. A független, nem kormányzati szervezetként működő intézet nem a szokásos módon - két egymást követő negyedévi GDP-csökkenés - alapján, hanem négy kulcsmutató havi alakulását értékelve állapítja meg, milyen ciklusban van a gazdaság. Ezek a mutatók a munkanélküliségre, az ipari termelésre és a forgalomra vonatkoznak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×