eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Fenyőfakörkép: egekben az árak

Az InfoRádió összeállításából megtudhatja, hogy fenyőfát a legolcsóbban Nagykanizsán és környékén árulnak, a legnépszerűbb nordmann fenyőért pedig a fővárosban akár 22 ezer forintot is elkérnek az árusok. Körkép arról, hogyan és mennyiért kerül a fenyőfa a termelőktől a nappalinkig.

Idén még drágább lesz a legnépszerűbb fenyőfafajta, a nordmann. Aki ilyet szeretne, akkor jár a legjobban, ha közvetlenül a termelőtől veszi meg a fát.

Annak ellenére, hogy ez a típus a legdrágább, mégis a legkedveltebb. A Magyar Kertészeti Árudák Egyesületének elnöke a horribilis összegek ellenére mégsem számít a karácsonyfa-piaci forgalom csökkenésére.

Szabó Fruzsina - ahogy a többi kereskedő is - egy mondás igazságában bízik: "egyszer van karácsony az évben", azaz az emberek a fára a

<

Ezüstfenyő

gazdasági válság és a megszorító intézkedések ellenére is kiadják a pénzt. Ennek tudatában emelték is az árakat, amely gyakran jelentősen meghaladja az inflációt.

A legkedveltebb nordmann fenyő ára elmondása szerint méterenként 8.000 forint lesz (tavaly még 7.000 forint volt), két méter felett azonban már darabárasok a fák, így egy nagyobb fenyőért akár 20-22 ezer forintot is elkérhetnek az árusok.

Az összeg némileg eltér attól, amennyit a legtöbb fenyőt a piacra dobó falu termelői kapnak a kereskedőktől: a Zala megyei Surd lakóinak fele ekkora, pontosan 4 ezer forintnyi bevételt jelent a fa méterének eladása. Ahogy polgármesterük, Kanász János az InfoRádióban elmondta, a surdiaknak így is megéri, hiszen a kevesebb, mint hétszáz lelkes faluban nincs más megélhetési lehetőség, a talaj, a klíma és az apáról fiúra szálló hagyományok azonban jó alapot teremtenek a termelésre, amelyet ki is aknáznak a helyiek, a falu 98 százaléka termeszt fenyőfát. Ennek köszönhetően képesek lennének Budapest nagy részét ellátni.

A lucfenyő ára is megy felfelé

A vásárló pedig akkor jár jól, ha az országot járva útba ejti Zalát is, hiszen itt lényegesen olcsóbban jut fához, mint például a fővárosban.

Bár a fenyőfák királynője a nordmann, amely gyönyörű formájával, haragoszöld színével csodálatos

éke lehet a nappaliknak, karácsonyfát olcsóbban is vehetünk. Bár Szabó Fruzsina azt állítja, hogy a lucfenyő ára nem változott tavaly óta, a korábbi összeállításainkból nem ez derül ki: egy évvel ezelőtt még 2.000 - 2.500 forintot kértek méteréért, két éve pedig mindössze 1.500 forintot, idén váratóan 3.000 - 3.500 forintot kell fizetnünk érte.

Az ezüstfenyő valamivel drágább, az árusoknál ez méterenként nagyjából 5.000 forintért szerezhető be. Az áremelkedés viszonylag lineáris, tavaly a fa métere még 4.000 forint volt, két éve pedig 3.000.

Ahogy korábban is, a fenyőfa árának mintegy fele idén is a kereskedőket gazdagítja - tudtuk meg a surdi polgármestertől, aki elmondta azt is: a termelőknek lényegesen kevesebb hasznuk van a terméken, annak ellenére, hogy a fa gondozása jelentős erőfeszítéseket és anyagi áldozatokat követel.

{{keretes_cim}}

A nordmann nemcsak szabályos koronája miatt kedvelt, hanem sötétzöld tűlevelei miatt is, amelyeket szinte egyáltalán nem hullajt el a szobában. A tömött, kúpos koronájú fa ágai felfelé állnak, így szépre és könnyen díszíthető. Az ezüstfenyő szürkészöld tűleveleiről kapta a nevét. A faj szintén nagyon dekoratív. A lucfenyővel van a legtöbb gond, leggyorsabban ez hullajtja el a leveleit. Kérge vörösesbarna.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Borzasztó szerencséje volt  - beszélt a túlélőről a verőcei polgármester a hajótragédia után

"Borzasztó szerencséje volt" - beszélt a túlélőről a verőcei polgármester a hajótragédia után

Fejsérülést, kulcscsontsérülést, sebeket, zúzódásokat szenvedett az a férfi, akinek sikerült kiúsznia a szombat éjjeli verőcei hajókatasztrófa után. A polgármester szerint hatalmas szerencséje is volt.

A német gazdaság vagy a válogatott pörög majd jobban az Eb-n?

A 2006-os labdarúgó-világbajnokságra tündérmeseként emlékeznek vissza Németországban, a válogatott bronzérme mellett a gazdasági hatások miatt is. Sokan hasonlóban reménykednek idén nyáron is, ám sok mindentől függ, hogy a tündérmese megismétlődik-e.

Marilyn Monroe-tól Billie Eilishig – Dívák és Ikonok a Magyar Zene Házában

Magyarország nemzetközi kulturális pozícióját mutatja, hogy a londoni Viktória és Albert Múzeum először Budapestre utaztatja nagy sikerű Dívák és Ikonok című kiállítását, amelyet a Magyar Zene Háza magyar művészek történeteivel, tárgyaival egészített ki – mondta Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár a tárlatot megnyitó beszédében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Kína megfenyegette a nyugati országokat: jön a megtorlás

Kína megfenyegette a nyugati országokat: jön a megtorlás

Kína jelezte, hogy az USA és az EU által bevezetett kereskedelmi korlátozások megtorlásaként dömpingellenes vizsgálatot indít az európai és amerikai vegyianyag-behozat területén. A kereskedelmi minisztérium vasárnap bejelentette, hogy vizsgálja a fogyasztói elektronikai és autóiparban széles körben használt hőre lágyuló polioximetilén-kopolimer behozatalát az EU-ból, az Egyesült Államokból, Japánból és Tajvanról.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×