eur:
387.24
usd:
359.11
bux:
68979.05
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác

Nem tudják a háziorvosok, mi a teendő egy infarktusos beteggel

A családorvosok 62 százaléka nem kért infarktusos betegéhez rohamkocsit, harminc százalékuk pedig nem várta meg a kiérkező autót - írja a Népszabadság. A későbbi kezelés szempontjából alapvető fontosságú EKG-t is csak alig több mint negyedük készített, 66 százalékuk nem adott hasznos gyógyszert a páciensnek.

Az infarktust szenvedők csaknem nyolc százaléka többször is járt orvosnál, mielőtt felismerték volna a bajt. Ilyen eredményekre jutott az a felmérés, amelyet még 2000-ben kezdtek végezni a szakemberek. Az Országos Mentőszolgálat minőségügyi szakértője szerint a háziorvosok a szakmai minimum harmadát érik csak el, jóllehet minden elmulasztott lépés rontja a betegek túlélési esélyeit. Emiatt újabb, átfogó képzés indul: az ország 25 pontján több mint 800 háziorvos készítenek fel a betegek ellátására.

Gráf József agrárminiszter és Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszter is érintett abban a pákozdi földértékesítési ügyben, amelyben a Fejér Megyei Főügyészség a múlt héten emelt vádat Benedek Fülöp, az agrártárca volt szakállamtitkára és két beosztottja ellen - olvasható a Magyar Nemzetben. A pákozdi ügy 2006 elején kezdődött, amikor egy befektető kiszemelt magának egy akkor még a Honvédelmi Minisztérium vagyonkezelésében lévő, lőtérként nyilvántartott, 201 hektáros területet. Ez az állami tulajdonban lévő birtok viharos gyorsasággal került a külföldi állampolgár nevére, Benedek Fülöp és társai hathatós közreműködése révén. A földterület eladhatóvá tételéhez elengedhetetlen volt Gráf József agrárminiszter és az akkori honvédelmi miniszter, Juhász Ferenc együttműködése.

Az index.hu arról számol, hogy jönnek a térhatású sportközvetítések. Az amerikai focit már december elején 3D-ben közvetítik a három kiválasztott amerikai moziban. A cég először próbálja ki élesben, hogy a speciális kamerákból, nagy sávszélességű műholdas kapcsolatból és speciális vetítőberendezésekből álló technológia elég üzembiztos-e egy élő adás közvetítésére. Az új rendszer kifejezetten élő események háromdimenziós közvetítésére jött létre. A technológia, elemzők szerint, jelentős pluszbevételt jelenthet majd a moziknak is, hiszen az első években a térhatású készülékek olyan drágák lesznek, hogy csak a leggazdagabbak tudják majd megvásárolni. A technológia iránt élénken érdeklődik az NBA, az amerikai profi kosárlabdaliga is, sőt az angol BBC tervei szerint a következő Hat Nemzet Tornája elnevezésű rögbi-bajnokságot már ezzel a módszerrel is közvetítené.

A Világgazdaság arról ír, hogy helyi gazdaságélénkítő programot dolgozott ki Székesfehérvár és környéke számára a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. A helyi adócsökkentéssel, illetve kedvezményekkel operáló tervhez igyekeznek megnyerni az önkormányzatot is. A cél, hogy ne szűnjenek meg munkahelyek, és új beruházások valósuljanak meg. A lap információi szerint Győrött is hasonló lépésre készül a megyei kamara.

A Napi Gazdaság cikke szerint a piac további zsugorodására számítanak a lapkiadók 2009-ben, mert úgy gondolják, a háztartások elsőként a kulturális kiadásaikból vesznek vissza a válság tovagyűrűző hatásaként. A visszaesést új termékek bevezetésével, valamint újfajta értékesítési technikák alkalmazásával próbálják kivédeni, de az már most látszik, hogy a standokon infláció felett növekvő árakkal szembesülnek majd az olvasók.

A portfolio.hu cikke szerint nem teljesen igaz az a feltételezés, hogy az 1990-es évek agglomerációs kiköltözési hulláma után megindult a visszaáramlás a fővárosba. Az adatokból ugyanis kiderült, hogy bár lassabb lett az agglomerációs települések lakosságának növekedése, 2006-hoz képest például a Budapesttől nyugatra fekvő településeken 5 százalékkal élnek többen. Szakértők ezt részben azzal magyarázzák, hogy nőtt Budapest megtartó ereje.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
EP-választás: a szlovákiaiak jobban félnek az amerikai befolyástól, mint az orosztól
tudósítónktól

EP-választás: a szlovákiaiak jobban félnek az amerikai befolyástól, mint az orosztól

Az európai parlamenti választások közeledtével a szlovákok jobban tartanak az Egyesült Államok, mint Oroszország befolyása miatt – derült ki az Ipsos ügynökségnek a Európai Digitális Média Megfigyelőközpont számára készített felméréséből. A közvélemény-kutatás szerint még ennél is többen aggódnak amiatt, hogy maga az Európai Unió lesz ráhatással az uniós voksolásra.

Válságos helyzetben az osztrák egészségügy, drámai számok érkeztek

Az ausztriai egészségügyi ellátás drámai helyzetének oka elemzések szerint az érvényben lévő "kétosztályos" rendszer. Ebben a betegek maguk dönthetnek arról, hogy a biztosítóval szerződésben álló orvosokat választják (Vertragsarzt), vagy pedig az ilyen szerződéssel nem rendelkező, egyfajta magánellátást biztosító (Wahlarzt) orvosok iránt táplálnak nagyobb bizalmat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×