eur:
391.03
usd:
366.98
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Feketemunka: elképesztő trükközések

Vizsgálatot indított a Munkaügyi Főfelügyelőség az M6-os autópálya Szekszárd és Bóly közötti szakaszának építése közben kiderült szabálytalanságok miatt. Az építkezésen dolgozók egyike szerint a munkáltató hőre fakuló tintával töltötte ki a munkavállalói könyvet, és azt naponta újraírta azért, hogy ne kelljen járulékot fizetnie. A főfelügyelőség szóvivője azt mondta: a térségben a csalások híre miatt már korábban tartottak ellenőrzéseket, és kiderült, hogy a vizsgált 133 munkavállalónak a fele feketén dolgozott szeptemberben.

Vizsgálatot indított a Munkaügyi Főfelügyelőség az M6-os autópálya Szekszárd és Bóly közötti szakaszának építése közben kiderült szabálytalanságok miatt. Kiderült, hogy a vizsgált 133 munkavállalónak a fele feketén - nagy részük alkalmi munkavállalói könyvvel vagy szerződéssel ugyan, de bejelentés nélkül - dolgozott - mondta az InfoRádiónak Gedeon András, a főfelügyelőség munkatársa.

Elmondta, több szabálytalansággal is találkoztak. A legtöbben utólag meg akarták változtatni az alkalmi munkavállalói könyv tartalmát. Az építkezésen dolgozók egyike szerint a munkáltató hőre fakuló tintával töltötte ki a munkavállalói könyvet, és azt naponta újraírta azért, hogy ne kelljen járulékot fizetnie. Az is megtörtént, hogy eleve kiradírozható tintával írták a hivatalos dokumentumokat, vagy csak féltig töltötték ki a könyvet, esetleg arra hivatkoznak, hogy elvesztették azt.

Utólag nehéz igazolni, hogy a munkáltató visszaél a helyzettel, vagy összebeszélt a munkavállalóval. Jogsértés esetén azonban a munkavállalót vonják felelősségre - mutatott rá Gedeon András.

Szeptemberben 38 munkáltatót ellenőriztek, és harmincnál találtak munkaügyi szabálytalanságot. Összesen hét és fél millió forintnyi bírságot szabtak ki. A tavalyi 40-hez képest idén a feketemunka 25 százaléka esik erre az ágazatra. A javulás pedig a súlyozott ellenőrzésnek köszönhető - tette hozzá a szakértő.

Gedeon András azt is elmondta, hogy a munkaügyi tárca tervezi egy elektronikus bejelentési rendszer bevezetését, ami nem tenné lehetővé a bejelentett adatok utólagos megváltoztatását. Bizonyos foglalkozásokat pedig ki fognak zárni az alkalmi munkavállalás lehetősége közül - figyelmeztetett.

Hogy az államnak mekkora kára keletkezett az ilyen szabálytalanságokból, azt nem tudják, de a munkavállaló nyugdíjra vonatkozó szolgálati ideje nem nő, és nincs biztosítotti jogviszonya sem - hívta fel a figyelmet Gedeon András.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

A befektetők számára a mai lesz a hét legfontosabb napja, ugyanis ma tartja kamatdöntő ülését a Fed. A kamatok szinten tartása szinte biztosra vehető, kérdésből viszont van bőven. Hogyan reagál a jegybank az infláció visszapattanására? Hogyan értelmezi a zavaros reálgazdasági és munkaerőpiaci folyamatokat a jegybank? Mekkora az esélye a recessziónak? Kamatvágás vagy kamatemelés lesz a Fed következő lépése? Ezek a kérdések izgatják most a piacokat, és ha úgy érzik, hogy valamelyikre választ kapnak, a piaci mozgások garantáltak. Minden fél mondatnak jelentősége lesz a mai eseményen, amely után akár teljesen új narratíva is kialakulhat a világpiacokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×