eur:
389.01
usd:
361.33
bux:
68695.88
2024. május 7. kedd Gizella

Megtisztítaná a bírói kart Sólyom jelöltje

Szemléletváltást szorgalmaz a tisztességes bírói kar védelme érdekében Havasiné Orbán Mária, akit az államfő jelölt a Legfelsőbb Bíróság élére. A Győri Ítélőtábla elnöke úgy fogalmazott: a nem odavaló bírákat el akarja távolítani a vezetésből.

Amit hirdetek, az nem forradalom, hanem reform - fogalmazott a főbírójelölt. Hozzátette: az igazságszolgáltatáson belül az önkormányzatiság óriási érték, amit meg kell védeni.

Arra a kérdésre, hogy kik a nem tisztességes bírák, Havasiné Orbán Mária úgy felelt, hogy a Győri Ítélőtábla egyik nagyhírű elnöke szerint minden bíró tévedhet, egyetlen dolgot nem tehet: szándékosan nem szeghet szabályt. Megjegyezte ha valaki sorozatosan téved, az is tűrhetetlen, annak is következményekkel kell járnia, a szándékos szabályszegés viszont elfogadhatatlan.

A köztársasági elnök délelőtt mutatta be jelöltjét a parlamenti pártok képviselőinek. Sólyom László azt mondta: Havasiné Orbán Mária 30 éve ítélkező bíró, így tökéletesen ismeri a bíróságok problémáját, valamint a szervezeti és a szakmai-minőségi kérdéseket.

Az államfő előző jelöltjét, Baka Andrást, a strasbourgi emberi jogi bíróság volt bíráját, az Országgyűlés májusban nem választotta meg.

Lomnici Zoltánnak, a Legfelsőbb Bíróság előző elnökének hatéves mandátuma júniusban járt le. Ha megválasztják, Havasiné Orbán Mária lesz a Legfelsőbb Bíróság első női vezetője.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországban érkeznek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül érkezik még európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi adatokat is ma közlik. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. Ami a mai napot illeti, egyelőre ktiart a tegnapi optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexeknél kisebb emelkedést láthatunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×