eur:
389.09
usd:
362.01
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Köthessünk-e házasságot hirtelen felindulásból?

Köthessünk-e házasságot hirtelen felindulásból? Azaz el kell-e törölni azt a kitételt, hogy az anyakönyvvezető csak a házasulási szándék bejelentése után 30 nappal adhatja össze a párokat? A többi mellett erről is folyik még a vita az új polgári törvénykönyv javaslata kapcsán, amelynek ugyan már elkezdődött a parlamenti tárgyalása, az igazságügyi tárca azonban felélesztette a szakmai és társadalmi egyeztetést.

Akár egy közjegyző előtt is felbontható lenne egy házasság, ha az Országgyűlés elfogadná az igazságügyi miniszter által beterjesztet új polgári törvénykönyvet. A többi mellett ezen kitétel alapján is mondja Jobbágyi Gábor egyetemi tanár, hogy a kormány által beterjesztett új polgári törvénykönyv javaslata család- és házasságellenes.

A szakember egy, a javaslatról tartott szakmai konferencián azt is kifogásolta, hogy abból kimaradt a hűség fogalma, holott ennek számos jogi vonatkozása van, a többi mellett az öröklési kérdésekben, sőt a hűtlenség gyakori válóok is. Ennél abszurdabbnak találta azt, hogy bár a beterjesztett anyag szerint a házasság megszűntethető, ha az egyik fél megváltoztatja a nemét, hogy ez alatt mit kell érteni pontosan, azt nem taglalja a normaszöveg.

A jogászprofesszor azt is kifogásolja, hogy bár alkotmánybírósági döntésre vár az élettársi kapcsolat kérdésének rendezése, a beterjesztett anyag több százszor hivatkozik rá. Emiatt Jobbágyi Gábor a javaslatot nem tartja sem elfogadhatónak, sem a parlament által tárgyalhatónak, mint mondta, még évekig kellene szakmai vitákat tartani róla.

Nem ő az egyetlen, aki ezt gondoltja az új Ptk.-javaslatról. A csaknem 1400 oldalas törvénytervezet előkészítését csaknem tíz éven át végző szakmai testület vezetőjének, Vékás Lajosnak is számos kifogása van vele, érvelései alapján pedig az ellenzéki pártok sem tartják elfogadhatónak azt.

Mindennek következtében félúton megállt a jogalkotási munka, és némileg szokatlan módon az igazságügyi tárca a parlamenti vita megkezdése után ismét teret nyitott a szakmai egyeztetésnek. Gadó Gábor, a tárca szakállamtitkára szerint az itt elhangzó érvek még akár képviselői módosító javaslatok formájában is beilleszthetők lennének a jogszabályba.

Igaz, elképzelhető, hogy ilyen esetben a törvény csak éppen hogy tudná megszerezni a parlamenti többséget, Jobbágyi Gábor szerint viszont egy ilyen lényeges jogszabály esetében pont a konszenzusra kellene törekedni. Gadó Gábor úgy véli: a jelenlegi viszonyok között is tartható a menetrend, azaz a törvényt várhatóan tavasszal elfogadja a Ház, és 2010-ben életbe léphet.

Címlapról ajánljuk
Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

Aréna
Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megindult a dollár, este is gyengül a forint

Megindult a dollár, este is gyengül a forint

Hétfő este az euróval egészen február óta nem látott szintre erősödött a forint. Ezt követően kedden nem látni nagyobb elmozdulásokat, az euróval szemben gyengülésben van a magyar fizetőeszköz. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×