eur:
389.15
usd:
361.72
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

A magyarok többsége nem fél a válság hatásaitól

A többség nem számít arra, hogy a pénzügyi válság nyomán kibontakozó recesszió veszélyezteti a munkahelyét, a jövedelmét, a mindennapi életét, bár a megtakarításaik csökkentek és a nagyobb vásárlásokat is el kellett halasztani. Ez derült ki a Napi Gazdaság és az SPSS Hungary internetes gyorsfelméréséből. A válaszadók több mint háromnegyede véli úgy, hogy komoly reálgazdasági visszaesésnek néz elébe Magyarország.

A válaszadók 67 százaléka szerint a válság veszélybe sodorta a magyar bankrendszert, míg 38 százalék szerint a veszély nem múlt el. A többség, 54 százalék, úgy értékeli, hogy a magyar gazdaság és a pénzügyi rendszer nagyon sebezhető, míg 41 százalék szerint a gazdaság gyenge lábakon áll.

A magyar pénzintézetek a válaszadók közel negyven százaléka szerint továbbra is nagy veszélyben vannak, míg egy jelentős hányad - 29 százalék - szerint a veszély már elmúlt, míg válaszadók harmada szerint nem is volt.

A válság kezelésére tett hazai intézkedések a megkérdezettek 40 százaléka szerint tompították a külső hatásokat, öt százalék szerint az illetékesek megfelelően jártak el, 17 százalék szerint Magyarország esélytelen a külső hatásokkal szemben, míg közel 40 százalék szerint nem megfelelőek az intézkedések, amelyeket megtett a kormányzat.

A válaszadók 77 százaléka szerint erős reálgazdasági visszaesés következik, míg csupán 5 százalék véli úgy, hogy Magyarország "jól jön ki" a válságból

A válság időtartamával kapcsolatban is pesszimisták a válaszadók, több mint felük elhúzódó hatással számol. 54 százalékuk vélekedik úgy, hogy a válság több évig is eltarthat, ugyanakkor érezhető némi optimizmus a válaszokban, hiszen 47 százalék szerint fél, illetve egy éven belül sínre kerülnek a dolgok. De ehhez először a bankoknak/pénzintézeteknek kell rendet tenniük saját házuk táján. A megoldást a többség az Egyesült Államoktól, míg 14, és 16 százalék Kínától, illetve Európától várja.

A legtöbb válaszadó megtakarításait komolyan befolyásolták az elmúlt hónapok eseményei: 57 százalékuknál csökkent a megtakarítások értéke, míg mindössze 6 százalék számolt be arról, hogy növekedett megtakarításaink értéke. A többség részvénybe és ingatlanba fektetne, bár a válaszadók 55 százaléka szerint a következő időszakban nem lesz miből megtakarítani.

A többség visszafogja a fogyasztását

Munkahelyét a válaszadók 33 százaléka félti, és 15 százaléknál már voltak is a válság miatt elbocsátások. Míg a válaszadók 25 százaléka mondta azt, hogy elbocsátások ugyan nincsenek, de a béreket befagyasztották a munkahelyén.

A válaszadók többsége, 55 százalék úgy értékeli, hogy kénytelen lesz visszafogni fogyasztását és elhalasztani nagyobb beszerzéseit, és csupán 3 százalék gondolja azt, hogy a közeljövőben fog tartós fogyasztási cikket venni. Ugyanis erőteljes a bizonytalanság a jövedelmekkel kapcsolatban; a válaszadók több mint egyharmada nem tudja hogyan alakul megtakarítása, jövedelme, és alig gondolkodik valaki banki hitel felvételén.

A Napi Gazdaság és az SPSS Hungary internetes gyorsfelmérését 2008. november 13 és 2008. november 18 között végeztük. A minta természetesen nem volt reprezentatív, a válaszadók 89 százaléka városban lakik, 44 százaléka 31-50 év közötti, férfi, főként a szolgáltató iparban dolgozik, 39 százaléka munkavállaló, vagy vállalkozó, 18 százaléka döntéshozó, 29 százaléka inaktív. A válaszadók 83 százaléka rendszeresen követi a híreket és az 56 százaléka az átlagosnál tájékozottabbnak érzi magát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

Aréna
Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Csapást szenvedett az orosz logisztika, beiktatták Vlagyimir Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Csapást szenvedett az orosz logisztika, beiktatták Vlagyimir Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Ma iktatták be Vlagyimir Putyin orosz elnököt újabb hat évre. Két orosz ügynök merényletet tervezett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ellen. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×