eur:
389.01
usd:
361.17
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

A magyar élelmiszer védelmében tiltakoznak az állattenyésztők

A magyar élelmiszerek védelmében szerveznek demonstrációt péntektől az állattenyésztők két áruházlánc Pest megyei raktára előtt. A tüntetők tízpontos petíciót adtak ki.

Félpályás útlezárással tiltakoznak az állattartók szakmai és érdekképviseleti szervezetei a nagy áruházláncoknak a termelőket diszkrimináló kereskedelempolitikája ellen pénteken reggel 9 órától két helyszínen.

A tiltakozást szervező demonstrációs bizottság megbízottai csütörtökön, Budapesten sajtótájékoztatón bejelentették, hogy a demonstráció a Tesco, illetve a Penny Market áruházláncok raktárbázisai előtt lesz Gyálon, illetve az 5-ös főút 20-as kilométerénél, Alsónémedi közelében. A tiltakozás november 28-ig tart, a demonstrálók 9-17 óráig zárják le a fél útpályát a jelzett helyszíneken.

A tiltakozással az állattartók az eddiginél jobb piaci pozíciót szeretnének elérni, azaz a jövedelemelosztás arányain szeretnének változtatni.

Földi Péter, a Baromfitermék Tanács titkára közölte: a jövedelemelosztáson azért szeretnének lényegesen változtatni, mert a múlt évben például az állattartók költségei 30 százalékkal emelkedtek, ám a fogyasztói árban ezt már csak 25 százalékban érvényesítették, míg a termelői ár csak 12-15 százalékkal emelkedett.

Istvánfalvi Miklós, a Tejtermék Tanács elnökhelyettese ismertette: a tiltakozók követelik, hogy a magyar élelmiszerboltokban és élelmiszer-áruházakban a termékkínálat 80 százaléka magyar gyártótól származzon. Emellett szeretnék elérni azt is, hogy az úgynevezett beszállítóktól elvárt másodlagos visszatérítéseket - például polcpénzt, reklám-hozzájárulást, illetve polcfeltöltési pénzt - stabilizálják, és 5 százalék alatti mértékben maximalizálják.

Tartsák be a magyar törvényeket!

A demonstrálók követelik, hogy a nagy áruházláncok tartsák be a magyar törvényeket. Például a 30 napos fizetési határidőt, a beszerzési ár alatti értékesítés tilalmát, továbbá a gazdasági erőfölénnyel való visszaélést se engedjék meg maguknak, valamint a fogyasztók döntéseit ne befolyásolják tisztességtelen eszközökkel.

Követelik az áruk folyamatos minőség-ellenőrzését, valamint azt is, hogy a Kiváló Magyar Élelmiszer védjeggyel rendelkező termékeket legalább 50 százalékos arányban listázzák be az árukínálatba.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a korábban kidolgozott kereskedelmi etikai kódex nem működik, ezért haladéktalanul új tárgyalásokat kezdeményeznek ez ügyben. A megbeszéléseken szeretnék azt elérni, hogy a jövő év elejétől a most megfogalmazott követelések már érvényesíthetők legyenek.

A demonstrációs bizottság tagjai felhívták arra is a figyelmet, hogy a nagy áruházláncokkal a termelőknek már Szlovákiában és Romániában is sikerült megegyezniük.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×