eur:
386.55
usd:
355.48
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

Szombaton találkozik a magyar és a szlovák miniszterelnök - a nap legfontosabb hírei

Szombaton Komáromban egyeztet Gyurcsány Ferenc magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök - közölte a kormányszóvivő. Daróczi Dávid elmondta: Gyurcsány Ferenc azután állapodott meg a találkozóról a szlovák kormányfővel, hogy tárgyalt a Magyar Koalíció Pártja elnökével és alelnökeivel.

A szóvivő hangsúlyozta: a magyar kormány az együttélés európai normái, értékei és elvei melletti elkötelezettség megerősítése miatt tartja szükségesnek, hogy mielőbb egyeztessen a két politikus. A magyar külügyminiszter közben azt mondta: elképzelhető, hogy a szombati találkozón a két kormányfő közös nyilatkozatot fogad el a kisebbségekről és a nacionalizmusról. A Fidesz támogatja a kormányt a felvidéki magyarság védelmében, ugyanakkor úgy véli, hogy a szombati magyar-szlovák kormányfői találkozónak csak akkor van értelme, ha konkrét eredményeket hoz.

Elhúzódó recesszióra számít a kormány

Elhúzódó gazdasági recesszióra számít a kormány - derül ki a miniszterelnök által csütörtökre összehívott gazdasági csúcs résztvevőinek elküldött vitaindítóból. A dokumentum alapján a kabinet elsősorban a likviditási finanszírozási helyzet megoldására, a kis- és közepes vállalkozások támogatására, az export-, valamint a hazai piacok szűküléséből fakadó keresletcsökkenés ellensúlyozására vár javaslatokat. A Fidesz három feladat elvégzésére és egy hétpontos csomag megvalósítására tesz javaslatot. Matolcsy György, az Orbán-kormány gazdasági minisztere hangsúlyozta: ki kell mondani, hogy Magyarországon gazdasági válság van, amit pénzügyi megszorító lépésekkel nem lehet kezelni, ehelyett gazdaságélénkítő programra van szükség.

Hat százalékos csökkenéssel zárt a BUX

799 pontos, 6,1 százalékos csökkenéssel, 12.216 ponton zárt a Budapesti Értéktőzsde irányadó indexe, a BUX. A MOl árfolyama 8 százalékkal 10.110 forintra csökkent, az OTP részvények 8,6 százalékot veszíttek értékükből, az utolsó kötés 2.650 forinton történt. A Magyar Telekom-papírok 4,6, a Richter-részvények 3,6 százalékkal gyengültek.

Két vádpontban elismerte bűnösségét Zuschlag János

Két vádpontban elismerte bűnösségét a Bács-Kiskun Megyei Bíróság előtt Zuschlag János. A volt szocialista országgyűlési képviselő azt mondta: büntetőjogi felelőssége van a bűnpártolásban és a nagy értékre elkövetett csalásban, amely abból áll, hogy a pályázatokon elnyert pénzt nem az eredeti célra használták fel. Hozzátette: a pénzből kizárólag közösségi rendezvényeket finanszíroztak. Zuschlag János hangsúlyozta: nem hoztak létre bűnszervezetet, a civil szervezetek vezetői úgy tudták, hogy valós elszámolásokat adnak be azok, akiknek ez volt a kötelességük. A volt politikus csak a vele szemben felhozott vádakkal összefüggésben nyilatkozott, további vallomást nem kívánt tenni, de jelezte, hogy a per későbbi szakaszában megteszi ezt. A vádhatóság bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen.

Lengyelországba látogatott Sólyom László

Lengyelországban a barátságon alapuló együttműködés folytatásáról beszélt Sólyom László államfő, amikor Jaroslawban felavatta a lengyel-magyar barátság emlékművét. A köztársasági elnök, aki a legnagyobb lengyel nemzeti ünnep, a függetlenség napja alkalmából látogatott az országba, azt hangsúlyozta, hogy a két állam közös uniós és NATO-tagsága, a stratégiai partnerség csupán lehetőség. Mint mondta: ahhoz, hogy ezt ki lehessen használni, szükség lenne az észak-déli infrastruktúra - az utak, a vasutak, a vezetékek - fejlesztésére. A XVIII. században Oroszország, Poroszország és az Osztrák-Magyar Monarchia között felosztott Lengyelország 90 éve, 1918. november 11-én, az első világháború lezárultával nyerte vissza függetlenségét.

90 éve ért véget az 1. világháború

A hagyományokkal szakítva nem a párizsi Diadalívnél, hanem a nyugati front egyik legnagyobb csatájának helyszínén, a verduni mezőn tartotta megemlékezését az 1. világháború befejezésének 90. évfordulóján az Európai Unió soros elnökségét ellátó Franciaország. Az európai megbékélés jegyében rendezett nemzetközi ünnepségen Nicolas Sarkozy francia államfő és felesége, Carla Bruni oldalán megjelent Károly walesi herceg és felesége, Camilla, valamint Quentin Bryce ausztrál kormányzó, José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament elnöke.

Hamarosan látogatható az európai digitális könyvtár

November 20-án kezdi meg működését az európai digitális könyvtár. A www.europeana.eu internetes címen számos állam nemzeti gyűjteményeinek féltve őrzött kincsei találhatók meg több nyelven. Jelenleg az európai gyűjtemények anyagainak csupán elenyésző töredéke digitalizált, ezért 2009-ben és 2010-ben 69 millió euró áll rendelkezésre a fejlesztésre az unió kutatási programja keretében, emellett további 50 millió eurót különítettek el a versenyképességi és innovációs program terhére.

Címlapról ajánljuk

"Nagy erejű ütközés történt" - folyik a keresés a verőcei hajótragédia után

Már inkább az áldozatok kereséséről szól a kiterjedt kutatás a Dunán - mondta a Pest Vármegyei Kutató-Mentő Szolgálat vezetője az M1 televízióban hétfő reggel. Egy ember kimenekült, két holttest megvan, a többiek nincsenek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×