eur:
389.36
usd:
361.33
bux:
68458.13
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

November 1.: nem lesznek nyitva az üzletek, de moziba mehetünk

Néhány kivételtől eltekintve minden bolt zárva lesz mindenszentek napján. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára elmondta: a munka törvénykönyve szerint csak azok az üzletek lehetnek nyitva, ahol a tulajdonos áll be a pult mögé.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára az InfoRádiónak elmondta: az üzletek nyitva tartását két törvény szabályozza. Az egyik a kereskedelmi törvény, amely szerint a kereskedő határozhatja meg a nyitva tartást, ám a munka törvénykönyve korlátozást tartalmaz: piros betűs ünnepnapokon nem foglalkoztatható alkalmazott.

Mindez azt jelenti, hogy idén november 1-jén, vagyis szombaton zárva lesznek az üzletek. Lesznek azonban kivételek: a benzinkutak, az édesség- és virágboltok, az éjjelnappali kisüzletek, a kiemelt idegenforgalmi helyek értékesítő helyei, illetve a mozik, a szórakozó- és vendéglátóhelyek nyitva lesznek.

Az ünnep után vasárnap azok az üzletek, amelyek a hét utolsó napján egyébként is nyitva tartanak, változatlan renddel fogadják a vásárlókat.

Vámos György hangsúlyozta: ha bármilyen változás van a nyitva tartásban, arról tájékoztatni kell a vásárlót, vagyis a tulajdonosoknak kötelező kiírniuk a bejáratra a nyitva tartás rendjét.

Az éjjelnappali üzletekre is vonatkoznak a munka törvénykönyvének előírásai, a gyakorlat azonban az, hogy az ilyen kis üzletekben maga a tulajdonos vagy a kisegítő családtagok dolgoznak, mert ezt ők megtehetik piros betűs ünnepnapon is - tette hozzá a kereskedelmi szövetség főtitkára.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×