eur:
389.2
usd:
361.43
bux:
68379.97
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Korrupció elleni harc: a feljelentő is részesülhet a haszonból

Amerikai mintára változtatna az igazságügyi tárca a magyar korrupcióellenes szabályozáson, amelynek egyik elemeként a bűnüldözés kész osztozni a bejelentővel a korrupció megakadályozásával szerzett hasznon - írja a Népszabadság.

Az igazságügyi tárca közlése szerint valamennyi olyan eszközt, eredményes nemzetközi példát felhasználnak, amely közelebb visz a korrupciós jelenségek visszaszorításához. Így mindent megtesznek, hogy biztosítsák a vesztegetési ügyeket bejelentők védelmét. Ennek része lehet az anyagi ellenszolgáltatás - feltéve, hogy a bejelentés megalapozott, és abból az államnak bevétele származik. A bevezetés a minisztérium szerint alapos körültekintést igényel.

A honvédelmi tárca több mint 23 milliárd forintot kíván elkölteni jövőre kedvezményes nyugdíjakra - olvasható a Magyar Nemzetben. Ennek az összegnek egy jelentős részét azon katonáknak kell kifizetni, akiknek életpályájuk csúcsán kellett nyugállományba vonulniuk, mert az elmúlt években megszüntették az alakulataikat. A cikk emlékeztet arra, hogy a Magyar Honvédség hivatásos állományú tagjai 25 év szolgálati viszony után jogosultak arra, hogy kedvezményesen nyugállományba vonuljanak. Az elmúlt hat évben azonban számtalan alakulatot szüntettek meg, és több ezer katona emiatt ment nyugdíjba. A Honvédelmi Minisztérium sajtóosztálya a lap szerint nem válaszolt arra a kérdésre, hogy az előirányzott 23,5 milliárd forintból hány kedvezményes nyugdíjat kell kifizetnie a tárcának jövőre.

A lánctartozás miatt a cégek már elvesztettek 200 milliárd forintot, további 200 milliárdjuk sorsa bizonytalan. A tavalyi 12.000 után idén már 8.000 embert bocsátottak el az építőiparból, de év végéig még további 6.000-8.000 álláshely szűnhet meg a válság miatt - jósolják az Indexnek nyilatkozó építőipari szakemberek. Gyárleállások és elbocsátások várhatók a tégla- és cserépgyártóknál is. Többen kormányzati megrendeléseket sürgetnek, az állami út- vagy bérlakásépítés segíthetne, mondják.

Veres János még kedden, rögtön az ötpárti konzultáció után Kínába utazott, miközben Budapesten tegnap hajnaltól minden a 25,1 milliárd dolláros IMF -EU - Világbank készenléti hitelmegállapodás körül forgott - írja a Világgazdaság. A pénzügyminiszternek persze jó oka volt erre: egy grandiózus, összesen 200 milliárd dollár értékű, két nagyobb elemből álló kínai projekt idevonzásáról tárgyal. Kína - jó esetben Magyarországról kiindulva - szeretné megerősíteni pozícióit a régióban, majd Nyugat-Európában.

Ma kezdetét veszi a díjak kihirdetésével az idei kötelező gépjármű felelősségbiztosítási kampány, lehet, hogy ez lesz az utolsó - olvasható a Napi Gazdaságban. Az ügyfeleknek november 30-ig van lehetőségük felmondani korábbi szerződéseiket, majd új társaságot választani. A biztosítók visszafogottan emelték a díjakat, viszont sok kedvezményt kiszűrtek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×