eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Ünnepi nyitva tartás és közlekedési rend

A csütörtöki ünnep utáni hosszú hétvége alatt módosul a MÁV, a Volán és a BKV menetrendje, a fővárosi parkolási rend és az üzletek nyitva tartása is. Ráadásul vasárnap hajnalban az órát is át kell állítani.

A csütörtökön kezdődő négynapos munkaszünet miatt alaposan megváltozik a közlekedési menetrend. A MÁV menetrendje már szerdán változik, akkor várhatóan sokan utaznak vonattal. Szerdán egyébként a szerelvények a pénteki menetrend szerint közlekednek. Október 23-án, 24-én és 25-én az ünnepi menetrend lesz érvényben.

A MÁV Start Zrt. szóvivője elmondta, hogy a legnagyobb forgalmú utakon több kocsival járnak majd a személyvonatok, és az ünnepek alatt is figyelni fogják az utasforgalom alakulását.

Balog-Fazekas Anita azt tanácsolja a vonattal utazóknak, hogy aki teheti, váltsa meg előre a hely- és pótjegyét, mert elképzelhető, hogy hosszú sorok alakulnak ki a jegypénztárak előtt.

A Volán-menetrend is változik


A buszon közlekedőknek is figyelniük kell a menetrend változásokra. A Volán társaságoknál csütörtökön, pénteken és szombaton munkaszüneti menetrend lesz érvényben, vasárnap pedig a hét első tanszünetes munkanapját megelőző munkaszüneti nap szerint közlekednek a buszok.

Sajó Zsuzsanna, a Volán sajtóügyeletese felhívta a figyelmet arra, hogy a jövő héten az iskolai őszi szünet miatt a Volán buszok az úgynevezett tanszünetes munkanapi menetrend szerint közlekednek.

BKV és parkolás a fővárosban

A fővárosban a BKV járművei október 23-án a vasárnapi, 24-én pedig a szombati menetrend szerint közlekednek.

Módosul a fővárosban a parkolási rend is. Október 23-án megállási tilalom lesz a többi mellett az '56-osok terén, a Kossuth téren és környékén, illetve az Operánál és környékén. Péntek pihenőnapnak számít, így akkor nem kell fizetni a parkolásért, a hétvégén pedig a szokásos rend lesz érvényben.

Szerdán vásároljunk be!

Október 23-án az üzletek zárva lesznek. Aki előre be akar vásárolni, az szerdán megteheti, ekkor ugyanis az élelmiszerboltok tovább tartanak nyitva. Pénteken, szombaton és vasárnap a szokásos rend szerint működnek az üzletek. A szabály alól kivétel mindig akad, csütörtökön, azaz 23-án is mehetünk virág- vagy édességboltba, benzinkútra, étterembe, és a non-stop üzletek is nyitva tarthatnak.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára felhívta a figyelmet, hogy az üzleteknek ki kell írniuk az ünnepi nyitvatartási rendet, így mindenki tájékozódhat a pontos nyitvatartási rendről.

A közlekedési menetrend és az üzletek nyitva tartásának változásai mellett arról sem szabad megfeledkezni, hogy a szombatról vasárnapra virradóra hajnal 3 órakor 2 órára kell állítani az órákat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×