eur:
388.6
usd:
361.05
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

A szabálytalan gyalogos is számíthat büntetésre

A gyalogosok alig húsz százaléka ismeri pontosan a KRESZ rá vonatkozó szabályait - derült ki a Partnerség a Közlekedésbiztonságért Magyarország Egyesület felméréséből.

A gyalogosok 46 százaléka szokott átkelni az úttesten a jelzőlámpa tilos jelzése ellenére is - derült ki a gyalogosok közlekedési szokásait vizsgáló nem reprezentatív felmérésből, amelynek eredményeit az egyesület ügyvezető igazgatója, Pausz Ferenc ismertetett. Hozzátette: a válaszadók 88 százaléka saját bevallása szerint mindig körülnéz, mielőtt a zebrán átkelne.

A sok szabálytalanság ellenére a megkérdezettek 99 százalékát gyalogosként még sohasem büntették meg, ami a jövőben változhat, hiszen a rendőrség fokozottabban figyel a gyalogos szabálysértőkre. Az elmúlt két hétben több százezer forint bírságot szabtak ki.

A felmérés szerint a gyalogosok 65 százaléka tudja, hogy a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen mindig elsőbbsége van az autósokkal szemben, míg 20 százalékuk gondolja úgy, hogy csak a jelzőlámpával ellátott zebrán van elsőbbsége. A megkérdezettek 19 százaléka tudta csak biztosan, hogy útkereszteződésben elsőbbséget élvez a kanyarodó autóssal szemben.

A gyalogosok 46 százaléka szerint a balesetek megelőzésére megoldást nyújthatna az a tervezett KRESZ-módosítás, miszerint az autósoknak már akkor meg kellene állniuk, ha gyalogos tartózkodik az átkelőhely közvetlen közelében. A többség viszont más megoldást javasolna: szigorúbb büntetéseket (pénzbüntetés, jogosítvány elvétele), további figyelmeztető jelzések (jelzőlámpa, táblák, felfestések) és kamerák, traffipaxok elhelyezését a zebráknál.

A válaszadók 40 százaléka állította, hogy nem érzi magát biztonságban a zebrán, s ezt nem csak az idősebb korosztály tagjai mondták.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×