eur:
390.96
usd:
366.87
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Verespatak és az autópályák a magyar-román kormányülés napirendjén

Több mint 10 kétoldalú megállapodást írnak alá a felek a román és a magyar kormány negyedik együttes ülésén. A szegedi tanácskozáson döntenek egyebek mellett az energiahálózatok és az autópályák összekötéséről, a Bécs-Budapest-Bukarest szuperexpresszről, de szó lesz Verespatakról és a magyar iskolák felújításáról is.

Több mint 60 milliárd forintot fordít a magyar és a román kormány a következő hat évben a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program megvalósítására. Egyebek mellett erről is döntenek a két ország kormányának szegedi együttes ülésén - jelentette be Budai Bernadett kormányszóvivő.

"Ez egy 250 millió eurós fejlesztési forrást biztosító program, amelynek a legfőbb célja, hogy az adott térség fejlesztése közelebb hozza egymáshoz a határ mellett élő embereket és vállalkozásokat. Ez a határmenti együttműködés legkülönbözőbb területein kínál pályázati lehetőségeket, az első pályázatokat hamarosan kis is fogják írni" - fogalmazott.

A közös kormányülésen döntenek a miniszterek a kolozsvári Mátyás-szoborcsoport felújításáról, ami jövő nyárra be is fejeződhet. A két ország emellett jövő év elejére összeköti a gázhálózatát, a villamosenergia területén pedig ez még idén megvalósul.

Budai Bernadett elmondta, hogy közlekedési fejlesztésekről is döntenek a kormányülésen. A kiemelt témák között szerepel az autópálya-összeköttetések és az alsóbbrendű utak felújítása. Szóba kerül a vasútvonal fejlesztése is. A legfontosabb a Bécs-Budapest-Bukarest-Constanza között haladó nagysebességu vasút - részletezte.

A magyar és a román kormány negyedik együttes ülésén szó lesz a verespataki bányáról és a környezetszennyezésről, a Nabucco gázvezeték megépítéséről, Románia mielőbbi schengeni csatlakozásáról, romániai magyar iskolák felújításáról és a kisebbségvédelmi törvény hiányáról is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kínai autógyártó érkezéséről suttognak,  újabb gyár épülhet Magyarországon

Kínai autógyártó érkezéséről suttognak, újabb gyár épülhet Magyarországon

Egyre több arra utaló jel mutatkozik, hogy egy újabb autógyártó vállalat érkezhet Magyarországra, egészen pontosan a kínai Great Wall Motorl, vagy GWM. Már egy évvel ezelőtt is arról jelentek meg értesülések, hogy a vállalat az európai terjeszkedéshez gyártóközpontot hozna létre, és a hetekben Szijjártó Péter kínai látogatása és a kínai elnök Magyarországra érkezése kapcsán is felerősödtek a találgatások. Bár a hivatalos kommunikációban semmi konkrétum nem jelent meg eddig a GWM magyarországi terjeszkedéséről, az egyre hangosabb pletykák miatt megnéztük, mégis milyen cégről van szó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×