eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Tölgyessy: Gyurcsány elég ügyes ahhoz, hogy mindig életben maradjon

Tölgyessy Péter szerint a nemzeti csúcs csupán megerősítette a politikai szereplőket korábbi félelmeikben. A politikai elemző szerint az SZDSZ egyre többet ad föl magából, Gyurcsány Ferenc pedig el akarja felejteni a múltat, hogy a válság megoldójaként szerepelhessen.

A nemzeti csúcsnak egyetlen értelme volt, hogy egy helyen hangzott el minden vélemény - jelentette ki az InfoRádió kérdésére Tölgyessy Péter a Budai Liberális Klubban tartott előadása után. A közvélemény már láthatja, mekkora a baj, és a pártok is megerősödtek félelmeikben - tette hozzá.

A kormányoldal megerősödhetett abban a tudatában, hogy erős, a nép hangját megszólaltató ellenzéke van, amely nem fogadja el a vezető és válságkezelő szerepét, a lemondását követeli.

Az ellenzék pedig abban erősödhetett meg, hogy a kormányoldal ügyesen ki akarta cselezni, csapdába akarta csalni, hogy egy rossz kormányzás után mégis vállaljon valamiféle szerepet egy közös válságkezelésben - hangsúlyozta.

Mindkét fél a korábbi félelmeiben megerősödve távozott, ahelyett, hogy közeledtek volna egymáshoz. Sőt, még az is lehet, hogy távolodtak - vélekedett Tölgyessy Péter. Ebben a formában ennek a találkozónak nem is lehetett semmiféle haszna. Ha a miniszterelnök megegyezést szeretett volna, máshogy kellett volna nekikezdenie a dolognak.

Az elemző úgy véli, mivel a két nagy blokk között nincs beszélő viszony, kellett volna egy moderátor a nemzeti csúcsra, aki fölméri az elején, hogy van-e esély valamiféle megállapodásra. Lehet, hogy nem volt esély, de ha a miniszterelnök megállapodást szeretett volna és nem monológokat, akkor ezt az utat választotta volna.

Tölgyessy Péter szerint Gyurcsány Ferenc akár egy súlyos belpolitikai vagy egy választási vereséget is túlélhet. A kormányfő arra játszik, hogy a választásokig - függetlenül attól, mikor lesz az - ő legyen a baloldal vezetője - figyelmeztetett a politikai elemző. Hozzátette, Gyurcsány minden mozdulatából látszik, hogy azután is szeretne ebben a helyzetben maradni. Ami történt, az Tölgyessy szerint növelte ennek az esélyét.

Szerinte Gyurcsány Ferenc elég ügyes ahhoz, hogy mindig életben maradjon a következő csatáig. A költségvetési szavazásig biztos a helye. Ha azt megnyeri, akkor az EP-szavazásig is kihúzhatja. Eddig minden háborúját megúszta és ment tovább - emlékeztetett az elemző.

Az SZDSZ beáll a sorba?


Az SZDSZ egyre többet ad föl korábbi pozíciójából - vélekedett Tölgyessy. Fodorék onnan indultak, hogy nem tágyalnak Gyurcsány Ferenccel, csak az MSZP-vel arról, hogy kikből álljon az új szakértői kormány. Ehhez képest a párt igen közel került ahhoz, hogy megszavazza a költségvetést, és a nemzeti csúcs is efelé vitt.

Az elemző nem hiszi, hogy az SZDSZ vállalja, hogy "a baloldal karácsonyfája elé odahelyezzen egy előrehozott választást". Vagy egy-két képviselőjük átszavaz, és így viszik át a költségvetést, vagy a válságra hivatkozva a szabad demokraták úgy, ahogy vannak, megszavazzák azt - mondta a párt egykorvolt elnöke.

Úgy vélte, az MSZP az eljövendő választásokon fizet meg majd tetteiért a szavazatokkal. Épp ezért találta ki Gyurcsány Ferenc, hogy el lehet felejteni a múltat, új kezdetet lehet indítani, ő most a válság dunai hajósa - mutatott rá a szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×