eur:
389.33
usd:
361.51
bux:
68403.17
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Sólyom a minisztériumokat okolja a Vásárhelyi-terv elakadásáért

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, valamint a környezetvédelmi tárca miatt megrekedt a Vásárhelyi-terv - mondta Sólyom László a Hortobágyi Nemzeti Parkot bejáró túrájának utolsó napján. Az államfő kiemelte, hogy sürgős szemléletváltásra van szükség: a gazdasági célok és az előnyszerzés helyett a gazdák érdekeit kellene figyelembe venni.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, valamint a környezetvédelmi tárca lelassította a Vásárhelyi-tervet: középszinten minden projekt elakadt - mondta Sólyom László köztársasági elnök a Hortobágyi Nemzeti Parkot bejáró túrájának utolsó napján.

Az államfő hozzátette: a Vásárhelyi-terv további céljai, a táj- és vízgazdálkodás, az állattartás, valamint az infrastrukturális fejlesztések, illetve a környezetvédelmi célok közül egy negatív szemléletváltás miatt mára csak az árvíz elleni védelem maradt meg, az is csak nyomaiban. Megjegyezte: 2004 óta csak visszafejlődik a terv.

Sólyom László kiemelte: a helyi gazdák olcsón adták el földjeiket a Hortobágyi Nemzeti Parknak, és most bérlőként használják azokat, de attól tartanak, hogy a központosítás után a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. már nem nekik, hanem nagyvállalkozóknak adja bérbe azokat.

A köztársasági elnök emiatt azonnali szemléletváltást sürgetett, különben a beregi régióban élő gazdák teljesen kiszolgáltatott helyzetbe kerülhetnek, márpedig a megélhetést itt a termőföld biztosítja.

"Ragaszkodni kell a kisiskolákhoz, és örömmel hallottam, hogy a beregi régióban tesznek is ezért" - ezt Sólyom László már a hétfői iskolai és alapítványi igazgatókkal folytatott megbeszélés után mondta a csarodai faluházban tartott tájékoztatóján.

Az államfő hangsúlyozta: a kelet-magyarországi régióban is belátták, hogy a kisiskolákat minden eszközzel meg kell tartani. Hozzátette: több településen a diákok helyett immár a tanárokat szállítják az iskolákba, így nem ürülnek ki a falvak. "Ez az új modell a követendő példa" - fűzte hozzá Sólyom László.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ugrik az OTP!

Ugrik az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában óvatos emelkedést láthatunk. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén kiváló hangulatban indult a kereskedés, az OTP már több mint 1 százalékos pluszban van.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×