eur:
390.95
usd:
366.82
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Jövőre már olcsóbb lehet a földgáz

Ha a forint is úgy akarja, jövőre mérséklődhet a földgáz ára - írja a Népszabadság. A lap értesülése szerint a nemzetközi olajjegyzések csökkenésének köszönhetően januártól alacsonyabbá válhat az Oroszországból Magyarországra szállított gáz behozatali ára.

A jelenlegi, ezer köbméterenként mintegy 540 dolláros tarifa 520 dollárra mérséklődhet. Amennyiben az olajár 80 dollár körül marad, és ezt az orosz gázszállításokat végző Gazprom árképzési képletére közvetlenül ható nemzetközi fűtő-és gázolajárak is követik, a gáztarifa a jövő év végére 440 dollár is lehet.

A Magyar Nemzet információi szerint még az ideinél is kevesebb külföldi turistára számítanak a jövőben a hazai szolgáltatók, mivel a globális pénzügyi bizonytalanság miatt már a nyári szezonban is jóval kevesebben indulnak útnak világszerte, mint tavaly. Az egyébként is veszteséges magyarországi szálloda-és vendéglátóiparnak ez végzetes lehet. A statisztikák is ezt mutatják, hogy kátyúban a magyar turizmus, mivel a Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi jelentése szerint az év első kilenc hónapjában a három-, a négy-és ötcsillagos szállodák 60 százalékos kihasználtsággal működtek.

Az Index szerint jelentősen megnőtt az érdeklődés a többek között munkanélküliségre köthető, hivatalosan jövedelemkiesés-biztosításnak hívott szolgáltatás iránt. A jövedelemkiesés-biztosítást az elmúlt öt hónapban nagyjából ötezren vették igénybe, a biztosítás iránti érdeklődés az utóbbi hetekben tovább erősödött. Főként a termék-előállítással foglalkozó ipari tevékenységet végzők, építőipari és pénzügyi dolgozók, valamint adminisztrációs állásokat betöltők jelentkeztek az elmúlt hetekben intenzívebben.

A Világgazdaság összeállításából kiderül, hogy késik ugyan, de még az idén hatályba léphet az a törvénycsomag, amely kiiktatja a teáor-számokat a cégjegyzékből. A jogszabályt cégek és cégbíróságok egyaránt várják, mert annak hiányában újabb ügydömping lesz decemberben. A közeljövőben a kormány elé kerül a tervezet, amely rögzíti, hogy a mulasztók a jövőre teljesítendő első adóbevallással egyidejűleg pótolhatják az átkódolást. A törvény, ha elfogadják, a kihirdetését követő nyolcadik napon lép hatályba.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy az alacsony, olykor önköltséget sem fedező felvásárlási árak mellett több borvidéken, így Villányban és Egerben is súlyos problémákat okoz a termelőknek, hogy több kékszőlő-fajtára nincs érdemi kereslet. A szőlőtermelők és borászok helyzetét súlyosbítja az olcsó importborok szinte korlátlan behozatala. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa szerint már keresik a termelők megsegítésének lehetséges eszközeit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kínai autógyártó érkezéséről suttognak,  újabb gyár épülhet Magyarországon

Kínai autógyártó érkezéséről suttognak, újabb gyár épülhet Magyarországon

Egyre több arra utaló jel mutatkozik, hogy egy újabb autógyártó vállalat érkezhet Magyarországra, egészen pontosan a kínai Great Wall Motorl, vagy GWM. Már egy évvel ezelőtt is arról jelentek meg értesülések, hogy a vállalat az európai terjeszkedéshez gyártóközpontot hozna létre, és a hetekben Szijjártó Péter kínai látogatása és a kínai elnök Magyarországra érkezése kapcsán is felerősödtek a találgatások. Bár a hivatalos kommunikációban semmi konkrétum nem jelent meg eddig a GWM magyarországi terjeszkedéséről, az egyre hangosabb pletykák miatt megnéztük, mégis milyen cégről van szó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×