eur:
390.68
usd:
366.1
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Jelentősen nő jövőre a közgyógyellátásra szánt pénz

Idén sokat javult a helyzet a gyógyászati segédeszközök támogatása terén - véli a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, amelynek elnöke az InfoRádiónak elmondta: a jövő évi keretből valószínűleg hiányozni fog több mint 3 milliárd forint, de reméli, hogy a tárca szükség esetén biztosítja a plusz forrást. Az egészségügyi miniszter szerint az ez évi kiadásokhoz képest jövőre jelentősen, 2,5 milliárd forinttal nő a közgyógyellátásra szánt pénz a költségvetési tervezetben.

Az elmúlt két évben jelentős megszorítások voltak tapasztalhatók a gyógyászatisegédeszköz-ellátásban, majd az akkori méltánytalanságok kiküszöböléseként 2008 elején a kormányzat módosította a finanszírozást - mondta az InfoRádiónak a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége elnöke.

Hegedűs Lajos hozzátette: mivel a jogszabályváltozások csak a második félévtől léptek érvénybe, az első félévben a forrásoknak egy részét lehetett felhasználni. Idén még nem egyenlítődtek ki a korábbi évek negatív intézkedések hatásai.

A jövő évi költségvetési forrás nem lesz elegendő az igények kielégítésére, ha a második féléves felhasználási adatokat vesszük alapul. Az előirányzott 42,5 milliárd forint mintegy hárommilliárddal lesz kevesebb a kelleténél - közölte a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége elnöke.

Hegedűs Lajos bízik abban, hogy ha a pénz valóban kevés lesz, a jogosultak az Országos Egészségbiztosítási Pénztár megtakarításaiból hozzájuthatnak majd a támogatáshoz.

Katalógus sincsen

Az elmúlt években kiderült, hogy a gyógyszergazdaságossági törvény, amelynek módosítása éppen most készül, sok tekintetben hibás, túl bürokratikus jogszabály - mondta az InfoRádiónak az Orvostechnikai Eszközök Gyártóinak és Forgalmazóinak Szövetségének főtitkára.

Tóth Zoltán szerint az egyik pont, amelyet meg kellene változtatni, a gyógyászati segédeszközökről szóló tájékoztatást, hiszen még az orvosok sem tudják, milyen termékek léteznek - az illetékes szervezetek tizenöt éve nem voltak képesek elkészíteni a katalógust.

Jelenleg a törvény tiltja, hogy a betegeknek a társadalombiztosítás által támogatott eszközök műszaki paramétereit kiadják a gyártók. Ha a cég felteszi a honlapjára a műszaki adatokat, több százezer forintra büntetik - magyarázta az Orvostechnikai Eszközök Gyártóinak és Forgalmazóinak Szövetségének főtitkára, hozzátéve: többször megírták javaslataikat az egészségügyi miniszternek, az OEP főigazgatójának, legutóbb pedig a miniszterelnökhöz fordultak.

2006 végén, Molnár Lajos minisztersége alatt 30 százalékkal, 50-ről 35 milliárd forintra csökkent a gyógyászati segédeszközökre járó támogatás összegét, emiatt harmadával csökkent azoknak a száma, akik ilyen termékeket kaphatnak.

Arra a kérdésre, hogy mire számítanak, megfontolja-e javaslataikat a kormány, Tóth Zoltán azt mondta: "vérmes reményeink nincsenek".Több pénz lesz

Az egészségügyi miniszter az InfoRádiónak elmondta: az ezévi kiadásokhoz képest jövőre jelentősen, 2,5 milliárd forinttal nő a közgyógyellátásra szánt pénz a költségvetési tervezetben.

Székely Tamás hozzátette: most reális a közgyógyellátottak száma, ám lehetséges, hogy az illetékes szociális minisztérium a béremelkedési ütem csökkenése és az újonnan befogadott gyógyszerek miatt növeli majd azok körét, akik kedvezményesen kapják azokat, illetve a gyógyászati segédeszközöket.

A segédeszközök katalógusáról a miniszter elmondta: a törvényben szerepel az összes, a támogatotti listán szereplő termék, katalógus azonban még nincsen. Ezt a kiadványt úgy kellene összeállítani, hogy az ne minősüljön reklámnak, ezért abban a jelenleg finanszírozott eszközcsoportokról kellene leírást kapni.

Székely Tamás olyan katalógus készítését nem tartaná indokoltnak, ahol az egy-egy betegség ellátásához szükséges több tíz, esetleg több száz gyógyászati segédeszközről le lenne írva, hogy mi a pozitívuma a többihez képest, mert az sérthetné a reklámszabályozást.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul
A szakértő válaszol

Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul

A brit belügyminisztérium hétfőn többek szerint a vártnál hetekkel korábban elkezdte azoknak a menedékkérőknek az őrizetbe vételét, akiket Ruandába szándékozik kitelepíteni. Az InfoRádió Gálik Zoltántól, a Corvinus Egyetem docensétől tudakolt részleteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×