eur:
390.69
usd:
366.51
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

"Ezer dollárból már végre lehet hajtani egy merényletet"

A terrorizmus az elmúlt évtizedekben olyan iparággá nőtte ki magát, amely képes akár a világgazdasági folyamatok befolyásolására is - hangzott el a Magyar Közgazdasági Társaság legutóbbi panelbeszélgetésén. A rendezvény a Terrorizmus politikai gazdaságtana címet viselte. Herencsár Lajos, a Corvinus Egyetem tanára, Közel-Kelet és terrorszakértő többek között arról beszélt, hogy a terrorszervezetek ugyanúgy működnek, mint a nagyvállalatok.

Honnan van pénzük a terrorszervezeteknek? Válaszul Herencsár Lajos kifejtette: ma már egy terrorista szervezet működése egy nagyvállalatéhoz hasonló: "Ugyanúgy vannak pénzügyi szektorok, médiaelemzők, stratégiai elemzők, biztonsági szolgálatok működnek, és bizony, ezek a pénzügyi részlegek a terrorszervezeten belül rendkívül fontosak. Egy terrorszervezetnek működési költségei vannak, és talán ezekben a költségekben a legkisebb tétel magának az akciónak a végrehajtása - ezt ezer dollárból meg lehet úszni. Az úgynevezett válságövezetekben például egy vadonatúj Kalasnyikovot 50 és 80 dollár közötti áron már meg lehet vásárolni" - érzékeltette az előadó.

A pénzügyi alapokat az 1960-as években alakult európai szélsőbalos szervezetek bűncselekményekből, például bankrablásból teremtették elő, később azonban olyan is volt, hogy egyes államok adtak megbízást nekik.

A terrorszakértő példaként felidézte, hogy az egykori román diktátor, Nicolae Ceaucescu egymillió dollárt kínált egy író elleni merényletért az egyik európai csoportnak.

Ezek a csoportok azonban mára jórészt elhaltak. Megmaradt és hangsúlyos figyelmet kap azonban az, amit az előadó az iszlamizációval párosuló szélsőséges szervezetek terrorizmusaként határozott meg. Támogatásukra jelentős pénzeket fordítanak ma is az államok, bár a korábbinál jóval kifinomultabb módon - mondta a szakértő.

"Ezek a szervezetek, csoportok különböző alapítványokon, segélyszervezeteken keresztül kapják a támogatásokat, és az így átfolyó pénz nagyon nagy százaléka állami pénz. A világ más részein azonban továbbra is a bűnözés lehet jó pénzszerzés. A kolumbiai, magukat marxistának valló csoportok esetében már tisztán maffiózókról lehet beszélni" - hangsúlyozta Herencsár Lajos.

Az afganisztáni tálibok pedig a kábítószerben találták meg a pénzforrást, annak ellenére, hogy az iszlám tiltja a kábítószer előállítását és fogyasztását is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Súlyos gond merült fel az elektromos autózással kapcsolatban

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez - olvasható Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) hétfőn közzétett jelentésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Szerdán, azaz május elsején tartja kamatdöntő ülését az amerikai Fed, amelyet este 8 órakor ismerünk meg, és amint ma reggeli elemzésünkben rámutattunk: kulcsfontosságú az, hogy milyen üzeneteket fogalmaz meg a jegybank, amelyek világszerte komoly kilengéseket okozhatnak. A dollár kedd délután óta határozottan erősödött az euróval szemben, de ez egyelőre nem viselte meg a forintot. Sőt, szerda reggel meglódult az illikvid kereskedés mellett, és a jelek szerint készül letörni egy fontos technikai szintet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×