eur:
390.98
usd:
366.85
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Arcátültetést is végezhetnek Szegeden

Magyarországon az elmúlt 25 évben több mint 300 százalékkal emelkedett a szájüregi daganatok száma. Évtizedekkel ezelőtt az ilyen betegek általában kirekesztődtek a társadalomból, ma azonban már megfelelő korrekciós műtétekkel a gyógyulás után észrevétlenné lehet tenni a betegségeket.

Akár arcátültetést is tudnának végezni Magyarországon a Szegedi Egyetem most nyílt új Arc-, Állcsont- és Szájsebészeti Klinikáján - mondta az InfoRádió kérdésére Piffkó József klinikaigazgató.

A klinikán főleg onkológiai sebészeti beavatkozásokat végeznek, de arcsérülések utáni szépészeti beavatkozásokat, valamint fejlődési rendellenességek korrekcióját is vállalják.

A professzor hozzátette: az utóbbi években 300 százalékkal nőtt a szájüregi daganatok előfordulása, ezért egyre nagyobb jelentőségűek a daganateltávolítás utáni archelyreállító műtétek, és ma már a nyúlajak nevű fejlődési rendellenességet is helyre tudják hozni.

Elmondta az is: a szegedi klinika nagy segítség a dél-magyarországiaknak, de még mindig csak 20-30 arc- és állcsontsebész van az országban, és az ország területének 50 százalékában még mindig nincs arcsebészeti ellátás.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×