eur:
388.97
usd:
362.11
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

A válság idején különösen ébernek kell lenniük a vásárlóknak

Szeptembertől hatályos az a törvény, amellyel Magyarországon is életbe lépett a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló uniós irányelv. Erről tanácskoznak két napon át Budapesten a jogszabályt ellenőrző három hatóság szakemberei a civil fogyasztóvédők meghívására. A konferencia otthont adott egy kerekasztal-beszélgetésnek is, amelyen a fő téma a pénzpiaci világválság volt.

A tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvényben nevesített három eljáró hatóság, a Gazdasági Versenyhivatal, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, valamint a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság megkötötte azt az együttműködési megállapodást, amely tisztázza, hogy milyen ügyben ki jár el - mondta Kathi Attila, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság főosztályvezetője.

Kathi Attila kiemelte: nem vész el egyetlen, tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt érkező panasz sem, mert az együttműködés részeként azt az illetékes hatósághoz továbbítják.

Az európai uniós irányelvet átültető új törvény lehetővé teszi, hogy tisztességtelen szerződéskötés ellen is fellépjenek a hatóságok - közölte a főosztályvezető, aki példaként említette az üzleten kívüli vásárlás során tapasztalt gyakorlatot.

Kathi Attila hangsúlyozta, hogy a pénzpiaci válság is rámutatott a fogyasztói tudatosság erősítésének fontosságára. Senki ne vegyen olyan árut, vagy ne vegyen igénybe olyan szolgáltatást, amire nincs szüksége - tette hozzá.

Náray László, a PSZÁF felügyeleti tanácsának tagja szerint a pénzügyi válság idején az jelenti a fogyasztók védelmét, ha a pénzügyi rendszer fenntarthatóságát biztosítják, ezért nem tartotta szerencsésnek, hogy a civil fogyasztóvédők beperelték a bankokat tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt akkor, amikor a bankok nehéz helyzetben vannak.

A kerekasztal-beszélgetésen Alexa György, az Országgyűlés fogyasztóvédelmi eseti bizottságának elnöke elmondta, hogy a banki betétek biztonságban vannak, a parlament elfogadta a garancia megemelésére vonatkozó jogszabályt. A politikus szerint Magyarországot a nagy adósságállomány és az elmúlt évek gazdaságpolitikai hibái miatt sújtja jobban a válság, mint a környező országokat.

Alexa György extraprofitszerző trükkök bevetésével vádolta a pénzintézeteket, és a bizottsági munka tapasztalata alapján úgy vélekedett, sok a jogos lakossági panasz a bankokkal szemben.

Koszorús László, a fogyasztóvédelmi eseti bizottság alelnöke elmondta, hogy a családok nehéz helyzetbe kerülhetnek a pénzügyi válság hatása miatt. Utalt arra, hogy a parlament gazdasági bizottsága már jóval ezelőtt tárgysorozatba vette a Fidesz 8 pontos, a banki fogyasztóvédelmet szolgáló javaslatát. Ebben egyebek között szerepel, hogy keretek közé kell szorítani a pénzügyi szolgáltatók irreálisan magas thm- (teljes hiteldíj mutató) értékét, továbbá, ha valaki nem tudja törleszteni a hitelét, akkor lehetősége legyen egy évig értékesíteni a lakását, és abból rendezni az adósságát, illetve a bankszámlaszám is hordozható legyen.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×