eur:
390.2
usd:
365.63
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

"A terroristák célja nem elsősorban a rombolás"

A terrorizmus károkat okoz, egyben hasznot is hajt - elég például arra gondolni, hogy a megtámadott országok milyen mértékben növelik védelmi, biztonsági kiadásaikat - mondta Tálas Péter A terrorizmus politikai gazdaságtana című rendezvényen.

A politikai erőszaknak rendkívül sok fajtája ismert, ezek közül csak egy és valószínűleg a legszűkebb a terrorizmus - jelentette ki a biztonságpolitikai szakértő. Ezt azért hangsúlyozta Tálas Péter, mert fontosnak tartja, hogy bizonyos dolgokat elkülönítsünk, és jól határozzunk meg.

A terrorszervezetek túlnyomó többsége nemzeti jellegű, ezért globális hatásokat nem tud kiváltani. Ettől függetlenül, minden terroristának mondható akció károkat okoz, olykor nagyon jelentőseket. De még ezeknek a pontos megbecsülése sem egyértelmű - mondta Tálas Péter.

"Elhoztam egy olyan adatot, ami a WTC leomlásának, illetve a New York és Washington elleni terrortámadásoknak a gazdasági következményeit próbálja megbecsülni - és a számítások 20-tól 135 milliárdig terjednek. Ez körülbelül jelzi, hogy nem nagyon tudjuk megbecsülni, mekkora kárt okoznak a terroristák" - hangsúlyozta Tálas Péter, aki az érem másik oldaláról is beszélt, ugyanis az a véleménye, hogy a terrorizmus az egyes államoknak hasznot is hajt.

Az Egyesült Államoknak a terrorizmus elleni harc miatt növekvő védelmi kiadásait például hozzá kell számolni a gazdasági hatásokhoz. Ugyanúgy azt is, hogy a WTC helye, a Ground Zero turistalátványossággá vált.

Tálas Péter kiemelte: maguk a terroristák is gazdaságosan akarnak működni. "A terroristák célja nem elsősorban a gazdasági rombolás. Megfélemlíteni akarnak, azt szeretnék, ha minden egyes terrorcselekményük főcím lenne."

A Nemzetvédelmi Egyetem tanára kiemelte azt is: sok olyan szervezet van, amely elkövet, vagy követett terrorcselekményeket is, de tevékenysége döntően szociális, karitatív, mint a Hamaszé, vagy a Hezbollahé. Másrészt, hangsúlyozta, azt sem szabad engedni, hogy egyes szervezetek jogos követeléseit elutasítsák az általuk alkalmazott módszerek miatt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani
Íme a részletek

Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani

Egy árfigyelő rendszer is része lesz az új otthonfelújítási programnak. A Gazdasági Versenyhivatal által már jelenleg is működtetett árfigyelőhöz hasonló megoldással az építőanyagok áráról tájékozódhatnak majd azok, akik korszerűsíteni szeretnék ingatlanjukat. Így kiválaszthatják az olcsóbb termékeket kínáló kereskedőket - nyilatkozta az InfoRádiónak Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Az ukrajnai háború árnyékában szép csendben Amerika egy újabb pusztító konfliktusra készül

Az ukrajnai háború árnyékában szép csendben Amerika egy újabb pusztító konfliktusra készül

Az Egyesült Államok képviselőháza április 20-án hosszas huzavona után megszavazta a 2023 őszén előkészített katonai segélyszállítmányt, amely világ több részébe fog fegyvereket juttatni. A legnagyobb figyelmet egyértelműen az Ukrajnának szánt csomag kapta, viszont emiatt jóval kisebb rivaldafényt kapnak más területek, így az indo-csendes-óceáni térség is. Cikkükben most annak járunk utána, hogy pontosan mire is jut még plusz forrás ezzel Kína közvetlen közelében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×