eur:
390.67
usd:
366.19
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

A tavalyinál erősebb influenzavírus fenyeget idén

Újfajta influenzavírus megjelenésére számítanak Magyarországon, ami ellen nem védettek az emberek - tájékoztatta az InfoRádiót Falus Ferenc országos tiszti főorvos. Hozzátette, a jelenleg kapható oltások beadatásával kialakítható a védelem az új törzs ellen is.

Erősebb influenzavírusra és több megbetegedésre lehet számítani az idén, mert három vírustörzs is megváltozott, és a lakosság ez ellen védtelen - közölte az InfoRádióban Falus Ferenc országos tiszti főorvos.

Mint mondta, idén egy olyan vírus támad az északi féltekén, amely az elmúlt tíz évben csak a délin bukkant fel, így az európai influenza elleni vakcinák nem tartalmazzák annak ellenanyagát.

Falus Ferenc elmondta: a védőoltásokat az Egészségügyi Világszervezet ajánlása alapján állítják össze, ennek alapján idén jelentősen módosítottak annak összetételén.

Tavaly 1,2 millióan oltatták be magukat. A megváltozott vírustörzsekkel kapcsolatban az orvosoknak nincsenek virológiai tapasztalataik, ezért fontos, hogy minél előbb elkezdjék a védőoltások beadását. A vakcina a beadástól számított 21. naptól nyújt teljes védettséget.

Magyarországon az eddig vizsgált 17 mintából egyikben sem mutattak még ki influenzavírust, de Angliában és Svédországban már találtak "A" típusú vírust. Ez az osztályvezető szerint azt jelenti, hogy elindult egy folyamat, és egyebek mellett az időjárási körülmények fogják meghatározni, mikor ér Magyarországra.

A tavalyi járvány hét hétig tartott, és mintegy 250 ezer megbetegedést regisztráltak, ami nem kiugró adat. Mintegy 12 ezer betegnél keletkeztek szövődmények, kórházi ellátásra pedig 250-en szorultak. A betegek egyharmada tartozott a 19-34 éves korosztályba, 24 százalékuk 9 évnél fiatalabb gyermek volt, mindössze 4 százalékot tettek ki a 60 éven felüliek. Közlése szerint elsősorban azokat érintette a vírus, akiknek még "nem volt tapasztalatuk" a betegség kapcsán.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul
A szakértő válaszol

Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul

A brit belügyminisztérium hétfőn többek szerint a vártnál hetekkel korábban elkezdte azoknak a menedékkérőknek az őrizetbe vételét, akiket Ruandába szándékozik kitelepíteni. Az InfoRádió Gálik Zoltántól, a Corvinus Egyetem docensétől tudakolt részleteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×