eur:
390.29
usd:
365.37
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Székely: Nő az egészségügyi tárca költségvetése, de a hiánya is

Az eredeti elképzelésekhez képest másfél milliárd forinttal nagyobb, összesen 6,7 milliárd forintos hiánya lesz az újratervezett jövő évi egészségügyi költségvetésnek - tudta meg az InfoRádió. Az egészségügyi miniszter a fejezet fő számairól szólva elmondta: az Egészségbiztosítási Alap bevétele 1441,3 milliárd forint, a kiadás pedig 1447,9 milliárd forint lesz. A tárcavezető bejelentette, hogy elmarad a járulékcsökkentés.

Az eredeti tervhez képest 23,5 milliárd forinttal megnőtt a bevételi főösszege az egészségügyi költségvetésnek - mondta el az InfoRádiónak Székely Tamás, a szaktárca vezetője. Hozzátette: a kiadási oldalon 24,4 milliárd forinttal található több. A tervezett hiány így másfél milliárd forinttal több, összesen 6,7 milliárd.

A miniszter közölte, a bevételi oldal a tervezett 2,5 százalékos járulékcsökkentés elmaradása miatt nőhetett meg. Ugyanakkor az egészségbiztosítási járulék csökkent, ez is szerepet játszik a költségvetési számok alakulásában - tette hozzá.

Székely Tamás megjegyezte, most tervezik a mentőszolgálat költségvetését, de a szervezet is nagyobb összegből gazdálkodhat jövőre. Elmondta azt is, a munkáltatói járulékok csökkenésének elmaradása miatt a gyógyító-megelőző ellátások kiadási főösszege ötmilliárd forinttal nő az eredeti elképzeléshez képest.

Leszögezte: az egészségügyi kiadások más területek kiadásaihoz képest jobban növekednek. Az eredeti előirányzat 1437 milliárd forintról szólt, a kiadás 1447,9 milliárd forintra nő 2009-ben - mutatott rá a szaktárca vezetője.

A lapok arról cikkeztek, hogy elvették az Egészségbiztosítási Alap 27,4 milliárdos többletét - Székely Tamás kiemelte: a pénz megvan, annak felhasználásáról viszont a parlament jogosult dönteni.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani
Íme a részletek

Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani

Egy árfigyelő rendszer is része lesz az új otthonfelújítási programnak. A Gazdasági Versenyhivatal által már jelenleg is működtetett árfigyelőhöz hasonló megoldással az építőanyagok áráról tájékozódhatnak majd azok, akik korszerűsíteni szeretnék ingatlanjukat. Így kiválaszthatják az olcsóbb termékeket kínáló kereskedőket - nyilatkozta az InfoRádiónak Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Megszállták a minisztérium emberei az egészségügyet, durva bírságolás indult

Megszállták a minisztérium emberei az egészségügyet, durva bírságolás indult

A magyarországi egészségügyi intézményekben az állam külön csapatokat küldött ellenőrzésre, hogy vizsgálják a dolgozók és a betegek jelenlétét. Az információk szerint azonban nem csak komoly szabálytalanságokért osztogattak büntetéseket, hanem banálisabb esetekben is. Az ellenőrzések április utolsó napjaiban kezdődtek el, bejelentés nélkül jelentek meg az ellenőrök az állami kórházakban. A kórházakban gyakorlatilag razziáznak az ellenőrök, belépéskor a portán elkérik a bejelentkezéseket, majd egyesével ellenőrzik a kórházi osztályok munkáját – számolt be a hvg.hu.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×