eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Sólyom: A természet védelméért össze kell hangolni az érdekeket

Sólyom László köztársasági elnök vasárnap elkezdte háromnapos látogatását a Hortobágyi Nemzeti Parkban az "Értékőrző tájak és emberek Magyarországon" című sorozat hatodik állomásán. A túrán az államfő helyi közéleti vezetőkkel és civilekkel találkozik, továbbá felkeresi a Hortobágy legszebb tájait.

Lehet, hogy egy elhibázott dolognak indult a Tisza-tó kiépítése, mert nem alakult ki belőle egy második Balaton, végül mégis egy csodás természetvédelmi táj lett, amely ráadásul sportolásra is alkalmas - mondta Sólyom László a túra felvezetéséül szolgáló Tisza-tavi hajózás kapcsán. A köztársasági elnök kiemelte, milyen fontos számára, hogy rég nem látott tájakat fedezhet fel újra.

"Jó öregségemre eljutni olyan helyekre, ahol utoljára osztálykiránduláson voltam, és viszontlátni saját fiatalságomat, és megismerni rengeteg olyan dolgot, amit soha nem láttam volna" - fejtette ki.

Az államfő a Hortobágy nevezetességei közül elsétált a mangalicalegelőre, a Meggyes csárdához, valamint a malomházi vadasparkba, amelynek kilátójából a szikrázó őszi napsütésben az egész a Hortobágyot beláthatta.

A köztársasági elnök a Tornyi-dombi gulyaálláson megtekintette a "daruhúzást", amikor napnyugta előtt a madarak csapatostul vonultak éjszakai szálláshelyükre. Így október vége felé akár hetven-nyolcvan ezer daru is átvonulhat a Hortobágyon.

Az államfő este találkozott a Nagycsaládosok Országos Egyesületének képviselőivel. Majd egy fogadáson vett részt a térség országgyűlési képviselőivel, a megyei közgyűlés vezető tisztségviselőivel, a történelmi egyházak vezetőivel, a térségi civil szervezetek irányítóival.

Sólyom László a fogadáson arról is beszélt: fontos, hogy legyen egy célkitűzés, amely összefogásra készteti az embereket, és a nemzeti parkok értékeinek megőrzése ilyen cél lehet. Hozzátette: a természet védelmének érdekében a gazdasági és civil érdekeket össze kell hangolni, hogy a jövőben is büszkék lehessünk ezekre a tájakra.

A köztársasági elnök a túra második napján tovább folytatja hortobágyi látogatását: a régió tájgazdálkodási lehetőségeiről szóló konferencián vesz részt, találkozik a térségbeli polgármesterekkel, majd a hajdúhadházi lőtérre is kilátogat.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×