eur:
389.53
usd:
361.79
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

30 milliárdos költségmegtakarítással számol az MSZP - a nap hírei

Az MSZP számításai szerint mintegy 30 milliárd forintos költségmegtakarítást a szociális juttatások emelésének tervezett januárról szeptemberre halasztása. Európa egyik problémás országának nevezte Magyarországot a New York Times. Párizsban 47 szervezet felhívására több 10 ezren, köztük tanárok, diákok és szülők tiltakoztak a kormány oktatási politikája ellen. A nap hírei 2008. október 19-én, vasárnap.

Mintegy 30 milliárd forinttal több marad a költségvetési kasszában a nyugdíjkorrekciós program 2009-re esedékes részének és a családi pótlék emelésének jövő év szeptemberre halasztásával - mondta a szociális és munkaügyi miniszter. Szűcs Erika az MSZP választmányának ülése után hozzátette: összesen mintegy 100 milliárd forintos kiadáscsökkentést tervez a kormány. A miniszter hangsúlyozta: a kabinet eleget tud tenni a törvényekben rögzített kötelezettségeinek a jövő évi költségvetés keretei között. Szűcs Erika a büdzsé ismertetése után közölte: január elsejétől a nyugdíjemelést a svájci indexálás és a bérajánlás alapján tervezi a kabinet, ez 3,9 százalékos emelést jelent. Hozzátette: a költségvetésben a 13. havi nyugdíj kifizetése is szerepel.

Március 21-22-re hívta össze a párt tisztújító kongresszusát az MSZP választmánya. Tukacs István, a választmány szervezeti, személyi és költségvetési bizottságának vezetője elmondta: a tanácskozáson a szocialisták európai parlamenti választási listájáról is döntenek.

A Fidesz elnöke szerint csak a gyors változás segít a jelenlegi válság megoldásában, legyen az előre hozott választás, egy másik kormány felállítása, vagy egy új miniszterelnök jelölése. Orbán Viktor a Nemzeti Fórum III. országos gyűlésén hangsúlyozta: ha a megszorítások helyett a gazdasági bővülést helyeznénk a középpontba, akkor minden százaléknyi növekedés újabb százmilliárd forintot hozna a költségvetésnek. A KDNP elnöke azt mondta: a szombati nemzeti csúcs csak adminisztratív módon fogta át a nemzetet. Semjén Zsolt kifogásolta, hogy a miniszterelnök nem hívta meg a határon túli magyarok, a kisebbségek és az egyházak képviselőit is. A találkozón Turi-Kovács Béla, a Kisgazda Polgári Szövetség elnöke a kormányt tette felelőssé a válságért és azt mondta: a szombati csúcs célja a kialakult helyzet miatti felelősség összemosása volt.

Európa egyik problémás országának nevezte Magyarországot a New York Times. A tekintélyes lap szerint a budapesti kormány túlzott költekezése vezetett az ország jelenlegi súlyos eladósodottságához, valamint közvetve ahhoz, hogy a nyugati befektetők a pénzügyi válság idején kivonták a tőkéjüket. A cikk emlékeztetett arra: a Magyarország által felvett kölcsönök csaknem egyharmada devizahitel. A New York Times azt írta: a magyar fogyasztók szintén a svájci frank és euro alapú kölcsönök miatt kerültek rossz helyzetbe, és a jelenlegi piaci helyzetben nem is tehetnek mást, mint hogy megvárják a forint újbóli stabilizálódását.

Horvátország listákat kért be a külföldi bankokba a 90-es években átutalt pénzekről. A tájékoztatás szerint a ciprusi és magyar bankoktól már megérkeztek a kért dokumetumok, de más országok pénzintézetei még nem teljesítették a kérést. A horvát igazságügyi szervezeteket főleg a liechtensteini, osztrák és német bankok érdeklik, mert ottani számlákon helyezték el a horvát védelmi tárcának szánt összegek egy részét.

Dél-Koreában is pénzügyi stabilizációs csomagot fogadott el a kormány. A mintegy 130 milliárd dolláros tervet még parlamentnek is el kell fogadnia. Az elképzelések alapján egyebek között 3 évre 100 milliárd dolláros garanciát biztosítanak a bankok számára az október 20-a és a jövő év június vége között felvett devizaadósságokra.

Párizsban 47 szervezet felhívására több 10 ezren, köztük tanárok, diákok és szülők tiltakoztak a kormány oktatási politikája ellen. A demonstrálók elsősorban a költségvetési megszorításokat, a munkahelyek megszüntetését és a reformok megvalósításának körülményeit kifogásolták. Franciaországban 2004 óta 10 ezer tanári állás szűnt meg. A pedagógus szakszervezetek attól tartanak, hogy a ciklus végéig, 2012-ig összesen 80 ezer munkahely felszámolását tervezi az oktatási tárca, amely szerintük megtakarítási eszköznek tekinti a közoktatást.

Több mint 30 ezer fontért keltek el a Titanic katasztrófája utolsó túlélőjének emléktárgyai egy nyugat-angliai aukción. Licitálni lehetett arra a fonott, ruhaneművel megtömött bőröndre, amellyel New York lakói segítették Millvina Dean családjának tagjait az 1912-ben történt katasztrófa után. A Titanic-tárgyakra specializálódott aukciós ház mintegy 3 ezer font bevételre számított, de a végösszeg a remélt tízszerese, 31.150 font lett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×