eur:
389.07
usd:
361.82
bux:
68498.04
2024. május 8. szerda Mihály

"Magyarország ismét csak előbbre jár a mezőnynél"

Magyarországon széles körben elterjedt vélemény, hogy az ország rossz úton jár, abban azonban csekély az egyetértés, hogy pontosan min kellene változtatni - állítja a Financial Times a magyarországi helyzet elemzésével foglalkozó mellékletében.

A londoni gazdasági napilap Magyarország-mellékletében emlékeztet arra, hogy még a mérsékelt egészségügyi reformot is megtorpedózta a tavaszi népszavazás. A magyar kormány a jelek szerint felismerte, hogy nem tud mélyreható jóléti reformokat végrehajtani erőteljes lakossági ellenállás nélkül - írta a Financial Times.

Közben az is kérdés, hogy a szocialisták víziója az emberarcú kapitalizmusról túlélheti-e azt a pénzügyi vihart, amelyet a szabadpiacnak a Nyugaton pártolt szélsőségesebb változata zúdított az országra. A szocialisták víziója még egy hónappal ezelőtt is ellentmondott volna az akkori időknek, most azonban, hogy már az amerikai és a brit kormány is tőkével segíti ki a bankokat, és vitatottá vált a minimális állam ideológiája, lehet, hogy Magyarország ismét csak előbbre jár a mezőnynél - fogalmaz a londoni gazdaság lap.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök erről az újságnak azt mondta, Magyarország a középutat választotta a kapitalizmus szabadjára engedett angolszász változata és az erős állami szerepet és robusztus gazdasági növekedést vegyítő skandináv modell között.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy az államháztartási hiányadatok "nagyon ígéretesek".

A Fidesz alelnöke ugyanakkor a brit lapnak arról beszélt, hogy a szocialisták elvesztették a reformok áthajtásához szükséges hitelességet. Ha a másik oldalt az emberek hitelesebbnek találják, akkor könnyebb megvalósítani egy programot, mondta Varga Mihály, aki szerint bizonyos hozzáállásokban egyetlen kormány sem tud egy-két év alatt változást elérni, de legalább el lehet indítani egy folyamatot, példát lehet állítani.

A lap arról is beszámol, hogy a két éve kirobbant utcai erőszakot mára egyfajta fáradt népi elégedetlenség váltotta fel, és hogy a diplomatákat, befektetőket aggasztja a lappangó erőszak, ami időnként például a romák ellen kitör, valamint a szélsőjobboldali kis félkatonai szerveződés is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Aktivisták palesztinbarát tiltakozó tábort létesítettek Európa egyik legrégebbi egyetemének udvarán. A mintát az amerikai egyetemek tiltakozói jelentették. A rendőrség kivonult a helyszínre, de nem tiltotta be a tüntetést. A hasonló megmozdulások számos ország egyetemein immár szinte mindennapossá váltak.

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Egyre több német politikus válik súlyos támadások áldozatává – Mégis mi történik Európa legerősebb országában?

Egyre több német politikus válik súlyos támadások áldozatává – Mégis mi történik Európa legerősebb országában?

Az elmúlt napokban több súlyos fizikai támadás is ért német politikusokat; a vezető kormánypárt, az SPD európai parlamenti képviselőjét meg is kellett operálni egy múlt pénteki drezdai incidenst követően. A német politikusok elleni támadások száma az elmúlt években látványosan megnőtt, a statisztikák szerint a zöldpárti politikusok szenvedik el a legtöbb atrocitást. A drezdai támadás hátterében egy zömmel fiatalokból álló szélsőjobboldali csoport sejlik fel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×