eur:
388.79
usd:
362
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Csaba László: A párbeszéd nem segít, új kormány kell!

Csaba László közgazdász szerint a jelenlegi válság megítélésében nem lehet racionális alapokról kiindulni, annak ugyanis nagyon sok lélektani tényezője van. A Közép-európai Egyetem tanára az InfoRádiónak azt mondta: szükséges a kormányváltás; olyan új kabinet kell, amelynek az ország gazdaságának rendbehozatalára szól a felhatalmazása.

Ami jelenleg Magyarországon a pénzpiacon zajlik, nem más, mint pánikreakció - mondta az InfoRádióban Csaba László közgazdász.

Hangsúlyozta: a magyar gazdaság alapjai erősek és a nemzeti bank is jelentős valutatartalékokkal rendelkezik, ennek ellenére sokan nem racionálisan, sőt saját érdekük ellenére cselekszenek.

Ilyenkor nem lehet a közgazdaságtan alapjául szolgáló racionális várakozásokból kiindulni. Csaba László szerint az állam is bizonyos szempontból túlreagálja a helyzetet a teljes betétgarancia biztosításával, hozzátette azonban: ha a piac szereplői nem racionálisan lépnek, nem lehet tudni pontosan, mi a jó válasz.

Ilyenkor át kell adni a terepet a lélektan ismerőinek - fogalmazott a gazdasági szakember.

Hogy mi a jó megoldás egy ilyen helyzetben: az adócsökkentés vagy a megszorítás? Csaba László úgy véli: a kettő nem zárja ki egymást. Mint mondta, ha az állam elhatározná például, hogy 12 százalékponttal csökkenti a kiadásait, azzal jelentős köztehercsökkentésnek ágyazna meg.

Ezt azonban egy olyan kormány teheti meg, amely felhatalmazást kap a radikális változtatásokra. Úgy látja: ehhez nem elég egy kormányfőváltás. Olyan kormány kell, amelynek a mandátuma nem rövid távú népszerűségének növelésére, hanem az ország gazdaságának rendbetételére szól.

A szombaton tartandó nemzeti csúcs kapcsán Csaba László azt mondta: krízis esetében az embereknek is arra van szükségük a személyes életükben, hogy kibeszéljék a problémáikat, de mindez nem elégséges. Valódi cselekvésre van szükség.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×