eur:
389.32
usd:
362.74
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

"A szakadás már szakadékká nőtt a társadalmon belül"

A magyar társadalom tagjai bizonytalanok és ellenségesek egymással szemben - egyebek mellett ez derül ki abból a kutatássorozatból, amelyet a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének munkatársai készítettek Magyar Lelkiállapot 2008 címmel. Kopp Mária tudományos igazgató-helyettes, a kötet szerkesztője hozzátette: 2002 és 2006 között a magyar társadalomban 14-ről 20 százalékra nőtt a már kezelésre szoruló depressziósok aránya.

A magyar társadalom az értékek szintjén egészséges az európai összehasonlításban is, hiszen a fiatalok 95 százaléka véli úgy: nem lehet igazán boldog, akinek nincs gyermeke, és fontosnak tartják a társas kapcsolatokat is - mondta az InfoRádiónak Kopp Mária, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének munkatársai által készített Magyar Lelkiállapot 2008 című kötet szerkesztője.

A társadalom tagjai a mostani helyzetet nagyon negatívan látják, úgy érzik, hogy a társadalomban nincsenek közös célok és közös értékek - emelte ki az intézet tudományos igazgató-helyettese. A kutatás során a megkérdezettek 80 százalék mondta azt, hogy senki sem törődik a másikkal, míg négyből három ember szerint a legbiztosabb nem bízni senkiben - Svédországban éppen fordított az arány.

Kopp Mária közölte: 2002 és 2006 között a magyar társadalomban 14-ről 20 százalékra nőtt a már kezelésre szoruló depressziósok aránya.

Magyarországon a várható életkorbeli különbség a legmagasabb és a legalacsonyabb rétegek között 17 év, ezzel is a legrosszabbak között van az ország európai viszonylatban - hangsúlyozta az igazgató-helyettes. Kopp Mária szerint a szakadás már szakadékká nőtt a társadalmon belül, egy budai környezetben felnövő fiatal nem is látja, hogy az ország nagy része milyen reménytelen helyzetben van.

Az emberek úgy érzik, hogy a külső társadalom bizonytalan, kiszámíthatatlan, ellenséges, eközben a családi és baráti kapcsolatok szerepe fontosabb lett - derül ki a kutatásból. Kopp Mária szerint ugyanakkor szomorú, hogy a társadalom jelentős hányadának tönkremennek a családi kapcsolatai és alig vannak barátai.

A megfogalmazott javaslatok befektetés nélkül komoly gazdasági javulást is jelenthetnének, ha erre odafigyelnének a döntéshozók - emelte ki a kötet szerkesztője.

A vállalkozók nem égetik két végén a gyertyát

A Magyar Lelkiállapot 2008 című kötetben szereplő egyik tanulmány szerint a vállalkozók jobbnak ítélik egészségi állapotukat, mint az alkalmazottak.

A Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetében végzett kutatás megállapította: a vállalkozó férfiaknak kevésbé fáj a hátuk és a derekuk, de gyakoribb náluk a cukorbetegség kialakulása. Susánszky Éva kutató, az intézet munkatársa kiemelte: az alkalmazottakat több baleset éri mind a munkahelyen, mind az otthonukban.

A tanulmány szerint a női vállalkozók között ötször gyakoribb a szívinfarktus, és négyszer gyakoribb a daganatos betegség kialakulása, mint az alkalmazottaknál - ennek oka a megterhelés és a nagyobb stressz lehet.

Susánszky Éva hangsúlyozta: a tanulmány azt mutatta meg, hogy a vállalkozók nem isznak és nem dohányoznak többet az alkalmazottaknál, vagyis nem égetik két végén a gyertyát.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×