eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Brüsszeli csúcs a válság kezelésére - a nap legfontosabb hírei

Brüsszelben megkezdődött az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek találkozója. A kétnaposra tervezett tanácskozás napirendjén a pénzügyi válság mellett az orosz-grúz helyzet, az uniós reformszerződés sorsa, valamint a közösség klímavédelmi és energiahatékonysági céljainak megvalósítására szolgáló intézkedéscsomag szerepel.

Az értekezlet előtti nyilatkozatokban a közös fellépés fokozását, az egység erősítését hangsúlyozták az uniós vezetők. Brüsszelbe négypontos javaslatcsomaggal érkezett a magyar kormányfő. Gyurcsány Ferenc egyebek mellett azt szeretné elérni, hogy könnyítsék meg a kis- és közepes vállalkozások állami támogatását, a válság miatt függesszék fel a GDP-arányosan 3 százalékos államháztartási hiány további csökkentésére vonatkozó kötelezettséget és egységesen szabályozzák a pénzügyi felügyeletek tevékenységét. A kormányfő a Fidesz elnökének közbenjárását kérte az előterjesztés támogatása érdekében. Orbán Viktor később közölte: a javaslat támogatását ajánlotta az európai néppárti vezetők találkozóján.

Zuhant a BUX-index és a forint is

1953 pontos, 11,9 százalékos csökkenéssel, 14484 ponton zárt a Budapesti Értéktőzsde irányadó indexe. A Mol árfolyama 15 százalékkal 11.895 forintra csökkent, az OTP részvények szintén 15 százalékot veszítettek értékükből, és a kereskedés zárásakor 3.784 forinton álltak. A Magyar Telekom papírjai 9,7, a Richter-részvények 6,9 százalékkal estek. A forint gyengült a bankközi devizapiacon; nem sokkal zárás előtt 269 forint 30 fillért kértek egy euróért; ez több mint 7 százalékkal rosszabb árfolyamot jelent, mint nyitáskor. Kereskedők a befektetők rendkívüli elbizonytalanodásával magyarázták a történteket, de nem zárták ki egy újabb támadás lehetőségét sem.

Több bank is felfüggesztheti a devizahitelezését

Több banknál is várható a devizahitelezés ideiglenes szüneteltetése - közölte a pénzcentrum.hu szakírója. Sólyomi Dávid az InfoRádióban azt mondta: a bankoknál már zajlik a devizás konstrukciók átárazása, a BAR-listás magánszemélynek pedig több helyen már nem adnak hitelt.

Az ÁSZ újraírná a konvergenciaprogramot

A konvergenciaprogram alapos átdolgozását sürgeti az Állami Számvevőszék a tervezettől várhatóan elmaradó gazdasági növekedés miatt. A testület jelentésében úgy fogalmaz: már nem reális a dokumentumban megjelölt gazdasági pálya. A számvevőszék szerint az a legnagyobb kockázat, hogy a lassabb gazdasági növekedés miatt a tervezettől több százmilliárd forinttal maradhatnak el a költségvetési bevételek. A jelentés külön felhívja a figyelmet arra, hogy a visszavont adójavaslatok miatt a költségvetés bevételei az eredetileg vártnál 140 milliárd forinttal magasabbak lehetnek. A szervezet azt javasolja, hogy emeljék legalább a GDP 1 százalékára a költségvetés egyensúlyi tartalékait. A Pénzügyminisztérium válaszában közölte, hogy decemberben aktualizálja legközelebb a dokumentumot.
Megtörtént az első magyarországi gyermekkori műszívbeültetés

Megtörtént az első magyarországi gyermekkori műszívbeültetés - jelentette be az Országos Kardiológiai Intézet főigazgató-főorvosa. Ofner Péter elmondta: a 2 és fél éves kislányon szeptember 29-én végezték el a beavatkozást, miután a keringését semmilyen gyógyszerrel nem tudták fenntartani. A gyermek a körülményekhez képest jól van.

Mellszobrot kapott Papp László

Budapesten felavatták a háromszoros olimpiai bajnok, profi Európa-bajnok bokszoló Papp László mellszobrát a róla elnevezett sportarénában. Az ünnepi eseményen az 5 éve elhunyt ökölvívó özvegye és családja mellett részt vettek a jelenlegi magyar válogatott tagjai, valamint Erdei Zsolt profi világbajnok is.

Elindult a NATO hét hadihajója Szomáliába

Elindult a NATO hét hadihajója Szomália partjai felé; a küldetés célja, hogy visszaszorítsák a kalóztámadásokat a térségben. Az észak-atlanti szövetség tagállamainak védelmi miniszterei múlt heti budapesti találkozójukon, az ENSZ kérésére döntöttek a flotta elindításáról. A NATO szóvivője emlékeztetett arra: a világszervezet elsősorban azt kérte, hogy a szövetség egységei nyújtsanak védelmet az élelmiszersegélyt szállító hajóknak. James Appathurai azt mondta: a fregattokból és rombolókból álló flotta küldetésének időtartamát nem rögzítették.

Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 18:11
×
×
×
×