eur:
389.53
usd:
361.79
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Ha nem csábít el egy független képviselőt, megszűnhet az MDF-frakció

Ha az MDF parlamenti frakciója megszűnik, akkor képviselői függetlenné válnak, és a párt elveszíti mindazokat a jogait, amelyek a frakcióhoz kötődnek - mondta az InfoRádió által megkérdezett alkotmányjogász. Smuk Péter hozzátette: a frakció fennmaradása akkor lehetséges, ha egy független képviselő csatlakozik az MDF parlamenti frakciójához.

Szerdán a Tisztelet Társasága bejelentette, hogy nem működik együtt tovább az MDF-fel, ezért felszólítja Vas Jánost, hogy lépjen ki a párt parlamenti frakciójából. Ha a politikus ezt megteszi, veszélybe kerül a Demokrata Fórum képviselőcsoportja, amelynek létszáma 10 fő alá csökkenne.

A házszabály szerint 10 képviselő kell egy frakcióhoz, vagyis ha a létszám ez alá csökken, akkor megszűnik a képviselőcsoport, és elveszíti azokat jogokat, amelyek egy frakcióhoz kapcsolódnak - mondta az InfoRádió által megkérdezett alkotmányjogász.

Smuk Péter hozzátette: ha megszűnik az MDF-frakció, akkor a demokrata fórum parlamenti képviselői függetlenek lesznek.

Hangsúlyozta: lehetséges, az MDF képviselőcsoportja máshonnan, például a függetlenek közül valakit elcsábít, és akkor meglesz a frakcióhoz szükséges 10 fő.

A Fideszből kilépettek nem csatlakozhatnak

Az alkotmányjogász azonban hangsúlyozta: nehezíti az MDF dolgát, hogy olyan függetlent kell keresnie, akinek már legalább 6 hónapja megvan ez a státusza. Így azok a képviselők, akik nemrég léptek ki a Fidesz-frakcióból, még nem csatlakozhatnak az MDF képviselőcsoportjához.

Számos hátránya van annak, ha megszűnik a frakció - mondta Smuk Péter, hozzátéve: nem lesz a pártnak frakcióvezetője, aki a házbizottságban szavazati joggal bír, így az MDF-nek nem lesz befolyása a házbizottság döntéseire.

Ráadásul a frakcióvezető többször szólalhat fel a parlamentben, az MDF-es képviselők indítványai pedig könnyebben kerülnek napirendre, ha frakciójuk van.

Az alkotmányjogász közölte: veszélybe kerülhetnek az MDF-es képviselők bizottsági helyei, ami anyagilag is hátrányosan érinti őket. Ezen kívül elveszik a frakció parlamenti irodáját, és a költségvetésből is kevesebb pénzt kapnak.

Az InfoRádió értesülése szerint Vas János egy hét gondolkodási időt kért, a Tisztelet Társasága pedig akkor tájékoztatja majd a nyilvánosságot.

Hanganyag: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×