eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Még vizsgálják, van-e melanin a Nestlé-termékekben

Három, egymástól független külföldi laboratórium vizsgálata sem mutatott ki melamint a magyar hatóságok által korábban zárolt Nestlé kávéfehérítő termékekben - állítja a cég. A fővárosi és Pest megyei főállatorvos azonban az InfoRádiónak azt mondta: az 5 grammos termékekben volt melamin, ráadásul a határérték fölötti mennyiségben. Hajós Ádám közölte: most a hétfői hatósági mintavétel eredményére várnak, amely döntő fontosságú lesz.

A megengedettnél több - 2,5 helyett 2,7 milligrammnyi - melamint tartalmaz az a Magyarországon még nem forgalmazott, 5 grammos kiszerelésű kávéfehérítőből származó minta, amelyet a Nestlé önellenőrzés keretében nyújtott be a hatósági laboratóriumhoz - mondta az InfoRádiónak a fővárosi és Pest megyei főállatorvos.

Hajós Ádám hozzátette: a készleten lévő öt és fél tonnányi, Bangkokból érkezett kávéfehérítőt zárolták a hatóságok. A laboratóriumban a termék más, nagyobb kiszerelésű változatait is megvizsgálták, ám azokban nem találtak műanyagipari mellékterméket.

A Nestlé más termékeit is ellenőrzik, ám a hétfői hatósági mintavétel eredményeire még várni kell - mondta a fővárosi és Pest megyei főállatorvos, megjegyezve: előzetesen úgy tájékoztatták, hogy nincs köztük olyan, amelyben több melamin lenne a megengedettnél.

Közleményében a Nestlé arról írt, hogy három, független külföldi laboratóriumban is ellenőriztették az ötgrammos kiszerelésű kávéfehérítőt, de egyik vizsgálat sem mutatta ki, hogy abban lenne melamin. Hajós Ádám ezzel kapcsolatban közölte: a magyar hatósági labor akkreditált, és nemzetközileg elismert, az ott kapott eredményeket fenntartások nélkül el lehet és el kell fogadni.

A hatóságok a kínai éttermekben is vizsgálatot tartottak, ám az ételekben egyetlen helyen sem találtak a határértéket meghaladó mennyiséget a mérgező anyagból - jelentette ki a fővárosi és Pest megyei főállatorvos, aki a fogyasztóknak azt javasolta: vásároljanak olyan termékeket, amelyeket az Európai Unió tagállamaiban állítottak elő.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×