eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Grúzia miatt elmarad a NATO-orosz bizottság ülése

Az Észak-atlanti Szövetség afganisztáni katonai műveletei, valamint a balkáni szerepvállalás is téma lesz a NATO csütörtökön kezdődő kétnapos budapesti informális találkozóján. Szekeres Imre honvédelmi miniszter az Országgyűlés külügyi bizottságának ülésén sajnálatosnak nevezte, míg Németh Zsolt, a bizottság fideszes elnöke üdvözölte, hogy a grúziai helyzet miatt ezúttal elmarad a NATO-orosz bizottság ülése.

A NATO jövőre esedékes 60. évfordulós találkozójának előkészületének tartja a magyar védelmi miniszter a csütörtökön Budapesten megrendezésre kerülő kétnapos védelmi miniszteri tanácskozást.

Az Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottságában a tárcavezető beszámolt arról, hogy a fő napirendi pont a szövetség új stratégiájának kidolgozása lesz. Ebben a nemzetközi biztonság erősítése és a NATO cselekvőképességének növelése szerepel.

Szóba kerülnek az afganisztáni műveletek is, amelyben jelenleg 41 ország vesz részt. Ennek keretében erősíteni szeretnék az afgán hadsereg létszámát és kiképzését.

A mostani csúcson a balkáni szerepvállalás is napirenden lesz. Szekeres Imre elmondta: Magyarország a közös műveletek közül Koszovóban képviseli a legnagyobb létszámban magát.

Az Észak-atlanti Szövetség védelmi miniszterei Budapesten a világot leginkább foglalkoztató válsághelyzetekről is tárgyalnak majd, azonban a politikai és katonai együttműködés felfüggesztése miatt ezúttal elmarad a NATO-orosz bizottság ülése.

A közvélemény támogatja a NATO-tagságot

Szekeres Imre ezzel együtt bízik abban, hogy a tanácskozáson megerősítik: Oroszország továbbra is stratégiai partner.

A külügyi bizottság fideszes elnöke azonban üdvözölte, hogy nem tartják meg ezt a találkozót, ugyanis szerinte az elmúlt években felerősödtek az orosz birodalmi reflexek. Németh Zsolt úgy vélte, szükség van viszont a NATO-Grúz bizottságra, amely Budapesten is összeül.

A védelmi miniszter beszámolt arról, hogy elkészült a Magyar Nemzeti Katonai Stratégia, amelyet - mielőtt a kormány elé terjesztik - az illetékes szakbizottságok előtt akarják bemutatni.

Egy friss közvélemény-kutatás alapján egyébként a megkérdezettek 60 százaléka úgy látja, Magyarország NATO-tagsága erősíti biztonságunkat, 18 százaléka szerint nem befolyásolja, 16 százaléka nem tudja, míg mindössze a válaszadók 6 százaléka válaszolta azt, hogy gyengíti biztonságunkat az, hogy az Észak-atlanti Szövetség tagjai vagyunk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 18:11
×
×
×
×