eur:
388.99
usd:
361.9
bux:
67983.56
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Nincs segítség: olcsó olasz borok lehetetlenítik el Tokajt

200-250 forintos áron forgalmazzák hazánkban az Olaszországból származó borokat. Ennek eredménye, hogy tokaji borvidéken a szőlőfelvásárlók a tavalyi árnak csupán a kétharmadát ajánlják a gazdáknak, ez pedig jóval az önköltségi ár alatt van - mondta az InfoRádiónak Sebesta Sándor, Tarcal Hegyközség hegybírája. Hozzátette: a szüreti időszak közelsége miatt gyors segítségre sincs már lehetőség.

Már a tíz évvel ezelőttinél is olcsóbb a szőlő, holott tudván tudjuk, hogy a termeléssel kapcsolatos minden felszerelés ára emelkedik - mondta el az InfoRádiónak Sebesta Sándor, Tarcal Hegyközség hegybírája. Hangsúlyozta, a fő gond az ország minden borvidékére nézve az, hogy az olasz borok leverik az árakat.

Nyolcvan forint körüli áron hoznak be borokat Olaszországból, és 200-250 forintos áron forgalmazzák azokat, míg Tokaj-Hegyalján 100-120 forint egy kiló szőlő előállítása. A problémát jelezték már a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának közreműködésével sokfelé, de intézkedés még nem történt.

Mindez nem csak a bortermelőket érinti, hanem azokat is, akik gyümölcsként értékesítik a szőlőjüket - mutatott rá Sebesta Sándor. Szerinte gyorssegítséggel már nem lehet megoldani a bajt, mivel az olcsó olasz borok már itt vannak az országban. Befolyásolták a korai, alföldi szüreteket is. Megoldást esetleg a következő évre lehet keresni - vélekedik Tarcal hegybírája.

Hanganyag: Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×